Kulturna baština

U VERN’Island School održana ćakula o kulturnom identitetu i razvoju obnovljive kulture Visa

Što je viška ćakula, kako očuvati i prezentirati višku baštinu? Kako živjeti tu istu baštinu, a ne je samo prodavati turistima? Koje su posebnosti viške kužine, viškog dijalekta...

Što je viška ćakula, kako očuvati i prezentirati višku baštinu? Kako živjeti tu istu baštinu, a ne je samo prodavati turistima? Koje su posebnosti viške kužine, viškog dijalekta, a koje graditeljstva? I konačno, kako te vrijednosti prenijeti mladima i očuvati ih za generacije koje tek dolaze?

O ovim su pitanjima diskutirali, ili po viški ćakulali, sudionici okruglog stola „Strategija razvoja otoka jačanjem kulturnog identiteta i razvojem obnovljive kulture“, koji je održan krajem veljače u VERN’ovom centru na otoku Visu, VERN’ Island School, u okviru umjetničkog projekta „Participativna umjetnost za nevidljive zajednice (PAIC)“, koji se odvija u okviru EU programa Kreativna Europa.

U ćakuli su sudjelovali Ivo Radica, gradonačelnik grada Visa, dr. sc. Ozana Ramljak, voditeljica VERN’ovog preddiplomskog studija Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje, mr. sc. Sonja Buble iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Irena Sertić, voditeljica projekta PAIC, ali i lokalno stanovništvo.

Cilj projekta u okviru kojega je održana diskusija usmjeren je na pronalaženja novih metoda revitalizacije kulturnog, prirodnog i društvenog nasljeđa, razvijanje nove strategije pristupa nasljeđu, kulturnoj obnovi i očuvanju tradicionalne, posebno otočke baštine kroz participativne umjetničke forme i projekte koji promoviraju suvremeni pristup tradiciji i održivi kulturni turizam. 

Okrugli stol je organizirao Studio Omnimedia u suradnji s VERN’om, pod pokroviteljstvom grada Visa te uz potporu Ministarstva kulture.

Više informacija i kratki video s ćakule, možete pogledati OVDJE.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 1.3.2018.