POP-UP ruralni hubovi

Projekt socijalnog poduzetništva spojio srednjoškolsku i akademsku zajednicu Visa i VERN’a

Naši su studenti pomogli učenicima s Visa u pokretanju poduzetničkog projekta, a Višani su u okviru terenske nastave posjetili VERN'.

Prezentacija na VERN’u za učenike s Visa

Učenici viške srednje škole Antun Matijašević Karamaneo prošlog su tjedna posjetili VERN’, kako bi se upoznali s našim studijskim programima i razmijenili iskustva razvoja njihova ruralnog hub-a, odnosno poduzetničkog projekta jačanja programa stručne prakse kojim žele privući više novih učenika i tako omogućiti opstanak i razvoj lokalne srednje škole.

Dekan prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila poželio im je dobrodošlicu u naše akademsko sjedište, dok im je voditeljica internih komunikacija Ana Belić predstavila VERN’ kroz prigodnu prezentaciju, a predavačica mr. sc. Gordana Ćorić rezimirala je angažman naših studenata u ovome otočkom projektu  te im dodijelila prigodna priznanja.

U pokretanju projekta pod nazivom „Zgrada učeničkog poduzetništva“, naime, u svibnju ove godine viškim su učenicima uz mnoge stručnjake, pomagali i VERN’ovi studenti kroz savjetovanje i planiranje. Osim toga, naši su studenti sudjelovali u razvoju još četiri projekta s lokalnim poduzetnicima: „Nova Issa – svjetski centar za otočni život i kulturu“, „Podizanje velikog voćnjaka i proizvodnja sirupa i džemova“¸ „Suhozid“ te „Projekt praonica rublja u okviru brige za starije osobe“.

Riječ je o studentima preddiplomskog studija Ekonomija poduzetništva: Mateu Faberu, Davoru Anti Tadiću, Lauri Lapendi, Ivanu Roku Beraču, Luki Živku, Tonćiju Pešiću, Luciji Svetec, Tamari Knežević, Filipu Antiću, Moniki Čataković, Klari Krunić i Emi Vukelić.

Sve ove inicijative realizirane su u okviru projekta POP-UP ruralnih društveno-inovativnih hubova, koji je bio financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Stručna i praktična znanja koja su stekli u segmentu društvenog poduzetništva naši su studenti podijelili sa svojim budućim kolegama i poduzetnicima te su na taj način postali svojevrsni protagonisti dijeljenja znanja i aktivnosti socijalnog poduzetništva na otoku Visu.

Upravo ovaj specifičan oblik poduzetništva sve više postaje dominantan zamašnjak razvojnih aktivnosti u ruralnim krajevima Hrvatske i na otocima, a u okviru nastavnih aktivnosti na VERN’u izučava se na jedinstvenom predmetu Socijalno poduzetništvo i društvene inovacije.

„Studenti su vrlo rado sudjelovali u razvoju projekata na otoku Visu, kao dio pilot programa testiranja koncepta ruralnih mobilnih inkubatora. Naime, prilika za suradnju na konkretnim projektima je neprocjenjiva, a kada su to i projekti koji imaju komponentu društvene inovativnosti i doprinose dobrobiti zajednica, studenti vrlo rado u njima sudjeluju te koriste to kao priliku za primjenu stečenih znanja“, komentirala je predavačica Gordana Ćorić.

„Drago mi je da su naši učenici tijekom terenske nastave u Zagrebu posjetili vaše akademske prostore te se detaljnije upoznali sa studijima i načinima upisa na VERN’. Prezentacija je bila vrlo edukativna, dojmovi među učenicima jako pozitivni, tako da se veselimo nastavku suradnje s vašim studentima“, komentirala je Emilija Jončić, voditeljica učeničkih poduzetničkih aktivnosti u viškoj srednjoj školi.

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 18.12.2019.