Društvena odgovornost

VERN’ ustupio svoje IT resurse globalnom projektu Folding@home za istraživanje koronavirusa

Umrežavanjem nekorištenih IT resursa iz cijeloga svijeta, stvoreno je najjače računalo koje obrađuje podatke o ponašanju koronavirusa.

VERN’ov POINT lab

S obzirom da se nastavne aktivnosti ne izvode u dvoranama, VERN’ je svoje nekorištene računalne resurse ustupio na korištenje globalnom projektu distribuiranog procesiranja Folding@home, kojemu je cilj obrađivati velike količine podataka i pratiti ponašanja proteina koronavirusa SARS-CoV-2.

Budući da se takvim istraživanjem izrađuju simulacije ponašanja proteina virusa, to iziskuje veliku količinu računalne snage, pa ovaj sustav umrežava na tisuća računala i koristi njihove tehničke performanse, stvarajući na taj način globalno super računalo izrazito velike procesorske snage. Trenutna je snaga ovako objedinjenog računala dva puta veća od najvećih izlaznih performansi ORNL-ovog Summita, najmoćnijeg super računala na planetu.

 „VERN’ se uključio u ovaj projekt donirajući nekorištene računalne resurse, budući da se nastava na svim našim studijima odvija online, putem platforme Microsoft Teams. Stoga smo slabije korištene lokalne servere uključili u projekt Folding@home“, istaknuo je Zdravko Patekar, razvojni inženjer iz VERN’ovog IT odjela.

Ovaj globalni neprofitni projekt pokrenut je na Sveučilištu Stanford, a dosad su mu se kroz ustupanje IT resursa pridružila i neka od najprestižnijih svjetskih sveučilišta i znanstvenih centara poput Sveučilišta Harvard, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Sveučilišta Oxford, IBM-a, NASA-e, Amazona, Googlea, Microsofta i mnogih drugih.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 6.4.2020.