SILICE

Hrvatski socijalni poduzetnici i inovatori prenijeli svoja iskustva menadžerima iz Izraela i Indije

Panel je održan u okviru prvog modula treninga za buduće menadžere inkubatora socijalnog poduzetništva i socijalnih inovacija, koji se odvija u okviru međunarodnog Erasmus+ projekta SILICE.

Na Veleučilištu VERN’ je u srijedu 15. studenoga održana panel diskusija na temu iskustva poduzetnika u pokretanju socijalno-poduzetničkih projekata, na kojoj su predstavnice hrvatskih inkubatora za društveno poduzetništvo i inovacije razmijenile svoja vrijedna iskustva s budućim menadžerima inkubatora socijalnog poduzetništva iz Izraela i Indije.

Panel je održan u okviru prvog modula treninga za buduće menadžere inkubatora socijalnog poduzetništva i socijalnih inovacija, koji se odvija u okviru međunarodnog Erasmus+ projekta SILICE (Social Innovation for Local Indian and Israeli Communities and graduate Entrepreneurs). Na njemu su svoja iskustva predstavile stručnjakinje u segmentu socijalnog poduzetništva i inovacija: Stella Kalac iz Laboratorija za društvene inovacije, diplomantica VERN’a Marina Petrović iz Zelene energetske zadruge, Sandra Vlašić iz udruge Terra Hub Croatia te stručnjakinja za marketing i podršku startup projektima Jadrana Ćurković, osnivačica tvrtke 200C d.o.o.

Gošće su polaznicima treninga, stručnjacima i budućim menadžerima inkubatora socijalnog poduzetništva s izraelskih i indijskih fakulteta, između ostalog objasnile i kako mapirati postojeće društvene inovacije i razvijati međusektorsku suradnju, zašto je važno mjeriti utjecaj projekta na društvo (social impact), koji su rani signali koji ukazuju na probleme inkubatora te zašto je za uspjeh inkubatora važna izgradnja ekosustava za socijalno poduzetništvo i inovacije.

Polaznike programa pozdravila je i Nj. E. Zina Kalay Kleitman, Veleposlanica države Izrael u Republici Hrvatskoj koja je istaknula kako je ovo već drugi veliki projekt na kojem VERN’ surađuje s izraelskim visokoobrazovnim ustanovama, nakon suradnje na konferenciji OBRAD prošle godine. Pozdravila je suradnju izraelskih i indijskih visokih učilišta zbog prijateljstva ovih dviju zemalja, te je istaknula zadovoljstvo što imaju priliku učiti upravo od hrvatskih stručnjaka i institucija poput VERN’a, koji podupiru razvoj socijalnog poduzetništva.

Jedan takav projekt sudionicima je predstavio i Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća VERN’a, koji je 2009. godine pokrenuo te uspješno realizirao društveno koristan projekt uklanjanja otpada iz uvala na otoku Mljetu. Objasnio je zašto je bio pokrenuo tu inicijativu, tko je sudjelovao u projektu te kojim su se metodama koristili kako bi prilikom čišćenja uvala spriječili daljnje zagađenje mora.

Trodnevni trening, koji se na VERN’u održao od 13. do 15. studenoga sastojao se od prezentacija, stručnih posjeta, radionica i diskusija, a odvijao se prema programu kojega su koncipirale i izvele viša predavačica na VERN’u, mr. sc. Gordana Ćorić i VERN’ova prodekanica za strateški razvoj Iva Biondić, prema VERN’ovim programima društvenog poduzetništva i inovacija.

Cilj projekta SILICE je razviti platformu za promoviranje socijalno inovativnih ideja i međunarodne suradnje na regionalnoj razini između EU, Izraela i Indije, kroz osnivanje inkubatora za društvene inovacije SinnoLab (Social Innovation Labs) i poticanje razvoja društvenih poduzeća, koji igraju važnu ulogu u povećanju konkurentnosti izraelskog i indijskog gospodarstva. Nositelj ovog međunarodnog Erasmus+ projekta je izraelski Interdisciplinary Center Herzliya (IDC), a partneri na projektu su tri izraelske i pet indijskih visokoobrazovnih institucija, te četiri europske visokoobrazovne institucije iz Njemačke, Portugala, Škotske i Hrvatske, među kojima i Veleučilište VERN’.

Ostali partneri u provedbi prvog modula treninga koji je održan na VERN’u bili su socijalni poduzetnici i njihove udruge i projekti, koji se i ovom prilikom zahvaljujemo: 

  • Hermes Arriaga i Ana Raguž – IMPACT HUB Zagreb,
  • Zinka Mujkic – Okus doma/Taste of home (catering za sudionike),
  • Slonja Vuković – Slap/Panona/CEDRA.

Cjelovitu galeriju fotografija s trodnevnog modula možete pogledati na VERN’ovoj Facebook stranici.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 16.11.2017.