HULT Prize 2018.

Još 3 VERN’ova tima prošla u regionalna finala globalnog HULT Prize natjecanja – svi idu u Tunis

Pobjednik nacionalnog finalnog pitcha samostalno odabire nastup u regionalnom finalu, dok ostale sudionike izabire glavni organizacijski odbor HULT Prize natjecanja.

Uz pobjednika nacionalnog finalnog pitcha globalnog studentskog natjecanja „HULT Prize 2018.“, VERN’ovog tima „SENTO Solutions“, još tri dodatna tima VERN’ovih studenata izborila su nastup u regionalnim finalima i to kroz selekciju organizacijskog odbora samoga natjecanja:

  • A-Farm Biofuels (Helena Jovović, Juraj Borić i Katarina Jurić) – regionalno finale Tunis
  • CroTeam (Matija Lukić, Mia Brajković, Mirna Maravić i Tena Jelečanin) – regionalno finale Tunis
  • Hempy (Ivan Pavao Gvajec, Matej Triska, Filip Gorupić i Hrvoje Vrčić) – regionalno finale Tunis.

Podsjetimo, pobjednik nacionalnog finalnog pitcha, koji je u prosincu održan na VERN’u, samostalno odabire nastup u regionalnom finalu prema vlastitom izboru, a projekte ostalih timova u online natjecanju naknadno evaluira glavni organizacijski odbor HULT Prize natjecanja, koji prema evaluacijskim kriterijima nominira dodatne timove za nastup u regionalnim finalima, prema izboru odbora.

Kroz takvu su selekciju prošli i naši timovi koji će u regionalnim finalima predstaviti svoje ideje i projekte na izazov ovogodišnjeg natjecanja – kako iskorištavanjem energije unaprijediti živote 10 milijuna ljudi do 2025.“.

Upoznajte ukratko projekte novih regionalnih finalista.

A-Farm Biofuels je start-up projekt koji iskorištava biokemijski potencijal mikro-algi za proizvodnju bio-goriva i na taj način rješava energetski deficit siromašnih krajeva Indije te poboljšava socio-ekonomsku perspektivu lokalne zajednice. Biotehnologija koja stoji iza goriva proizvedenog iz algi je izrazito inovativna i ekološki prihvatljiva, a same mikro-alge proizvode oko deset puta više goriva po prostornoj jedinici u odnosu na biogoriva iz sadnica. Osim toga, ne zauzimaju prostor za uzgoj hrane i žetva nije ovisna o sezonama.

CroTeam je osmislio ideju koja se temelji na mehanizmu koji bi vršio proces desalinizacije morske vode te ju na taj način pretvarao u pitku vodu. Ideja se također nadovezuje na ostvarenje samoodržive ekonomije projekta. To bi se postiglo na način da se nakon ugrađivanja desalinizacijskih mehanizama, ta pitka voda dalje koristi ne samo za konzumaciju kod lokalnog stanovništva, već i za proizvodnju hrane (prvenstveno voća i povrća) na plantažama koje su u blizini obale. Ostvarenjem tog koraka, nastaje potreba za brigu o plantažama i rad s plodovima, što stvara nove mogućnosti za otvaranje radnih mjesta. Time bi se pokrenula lančana reakcija „prodaja – izvoz – razmjena dobara“ i na taj bi se način kroz nekoliko godina ostvarila samoodrživa ekonomija ovoga projekta.

Hempy projekt temelji se na održivom uzgoju industrijske konoplje od koje bi se kasnije proizvodio primarno biodizel te eventualno neki drugi proizvodi, budući da je paleta mogućih proizvoda vrlo široka. Socijalna komponenta ovoga projekta je poslovni model u kojem poljoprivrednici, obrtnici i nezaposleni dobivaju priliku sudjelovati u uzgoju konoplje, a pritom su potpuno financijski osigurani, jer osim sjemena, edukacije i ostalih potrebnih alata za uzgoj, mogu biti sigurni da će imati i kontinuiranu potražnju za svojim uzgojem. Dodatnu vrijednost projekta čine smanjena upotreba pesticida tijekom uzgoja drugih kultura jer konoplja djeluje kao prirodni pesticid, a cijeli uzgoj ove kulture i njezin krajnji proizvod pozitivno utječu na očuvanje okoliša.

Čestitamo svim našim timovima i želimo im puno uspjeha u regionalnim finalima – 9. i 10. ožujka Dubai, a 16. i 17. ožujka Tunis! 

Odjel za komunikacije
Datum objave: 23.1.2018.