Cjeloživotno obrazovanje

Kad narastem bit ću programer (piše: Dean Nižetić)

Je li programiranje zanat za koji je potrebna vještina ili pak umjetnost koja svoje uporište ima u neobjašnjivom i pomalo nedostižnom talentu?

Dean Nižetić, predavač, Programiranje u Javi

Motivacija koja se krije iza te „želim biti programer“ fraze je valjda sama po sebi razumljiva i prihvatljiva. Programeri su danas relativno dobro plaćeni, na tržištu ih ima daleko manje nego li ih to isto tržište treba i želi. Štoviše, trendovi su takvi da će nam programera trebati sve više i više i da će programer, ako to već nije, postati vrlo tražena lovina za svakog poslodavca. Malo je zanimanja u kojima smo u poziciji birati i plaću i poslodavca… pa tko se onda ne bi poželio time baviti?

Dobro, motivaciju smo riješili, odlučili smo postati programer. Ostaje nam samo doznati kako.

Udemy, Coursera, CodeAcademy, Udacity, EdX, Khan Academy i mnogi drugi – izgleda da broj online tečajeva koji nam nude odgovor na ovo naše pitanje iz dana u dan raste. Izbora je sve više, a cijene su sve manje. Uz svega nekoliko dolara (ili pak besplatno) možemo postati programeri i doći do zaposlenja na kojem ćemo zarađivati sasvim lijepe novce.

No, ne zvuči li to pomalo kao „too good to be true“ scenarij? Potrebno je uložiti i dati tako malo, da bismo dobili toliko mnogo?

Osobno, mislim da ovaj naš scenarij prešućuje dva velika problema. Prvi je očekivanje poslodavca da programer doista zna programirati, da posjeduje vrlo uporabljive vještine i znanja koje će omogućiti jednostavno „ukopčavanje“ novog programera u postojeće procese i organizaciju. Pravo je pitanje nudi li tečaj koji osoba pohađa doista baš to, pravo znanje, pravi framework… ali i pravu dubinu? Činjenica da smo na tečaju naučili napraviti legendarni hello-world program ne znači da smo postali poznavatelj, već možda tek da smo zagrebli u površinu onoga što predstavlja svijet programiranja.

A drugi problem je onaj s početka same priče, iz podnaslova, u kojemu programiranje balansira između zanata i ezoterike umjetnosti. Programiranje je daleko više od poznavanja sintakse jezika, mogućnosti pojedinog alata i frameworka u kojem razvijamo naše aplikacije. Pravi programer jednostavno zna da baš na nekom određenom mjestu treba primijeniti određeni algoritam ili svoje podatke organizira baš na neki određeni način.

Pa na kraju…. kako postati programer?

1. Odaberite kakav programer želite postati

Ne možemo znati sve. Možemo biti programer koji piše aplikacije za mobilne platforme, možemo postati web developer, možemo postati programer desktop aplikacija, možemo pisati u ovom ili onom programskom jeziku.

Što god radili, razmislite o tome što se na tržištu traži. Prema statistikama iz Silicijske doline, više od 30 posto ponuda za zapošljavanje odnosi se na Java programere (ukoliko je Java vaš cup of coffee).

2. Odaberite kvalitetan tečaj/edukaciju

Sintaksu jezika možete naučiti i sami i to potpuno besplatno. Internet je prepun svih potrebnih izvoda i eKnjiga koje nam to omogućuju. Upišite edukaciju na kojoj vas neće učiti sintaksi jezika, već konkretnim procesima i programiranju kroz stvarne primjere i praksu. Iskustvo stvarne osobe na stvarnim projektima dragocjeno je. Odaberite edukaciju na kojoj ćete doista izraditi neki konkretan program (projekt), a ne učiti algoritme za sortiranje podataka.

3. Programirajte, programirajte, programirajte

Programiranje nije ezoterična umjetnost, ali nije ni jednostavna vještina koju bi savladali u dva jednostavna koraka. Programiranje je vještina zasnovana na iskustvu. Programer ima široko znanje koje je u stanju primjenjivati u kontekstu problema koji rješava. Programiranje je rješavanje problema korištenjem svih raspoloživih sredstava. Čak i kad radi negdje full time (kao programer ili nešto drugo) programer uvijek ima bar jedan projekt na kojem programira u slobodno vrijeme.

Jeste li znali da je Java jedan od 5 najpopularnijih programskih jezika? Poznajete li osnove ovog programskog jezika i željeli biste prijeći na stepenicu više? Znanja i vještine za jedno od najtraženijih zanimanja u svijetu možete steći na stručnom obrazovnom programu cjeloživotnog obrazovanja na Veleučilištu VERN’ – „Programiranje u Javi“. 

Dean Nižetić, predavač na Veleučilištu VERN’ i programu cjeloživotnog obrazovanja „Programiranje u Javi“.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 6.5.2019.