Diskusija

Održan okrugli stol s premijerima Hrvatske i Bavarske – „Bavarska i Hrvatska kao znanstvena odredišta partneri u Europskoj uniji“

Oba su premijera istaknula da se Europa mora usmjeriti na razvoj znanosti i tehnologije te da se novim generacijama mora omogućiti stjecanje konkurentnog i globalnog znanja.

Ključ uspjeha za napredak Europske unije i svih zemalja članica EU na globalnom tržištu je poboljšanje konkurentnosti ulaganjem u znanost, obrazovanje i inovacije, zaključili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković i predsjednik vlade njemačke Savezne države Bavarske dr. sc. Markus Söder na okruglom stolu „Bavarska i Hrvatska kao znanstvena odredišta partneri u Europskoj uniji“, koji je održan jučer na Veleučilištu VERN’. 

Tijekom govora o znanstvenoj suradnji, razvoju akademskih resursa te jačanju akademske razmjene i gospodarskim inicijativama Hrvatske i Bavarske, oba su premijera istaknula da se Europa mora usmjeriti na razvoj znanosti i tehnologije te da se novim generacijama mora omogućiti stjecanje konkurentnog i globalnog znanja. 

U Hrvatskoj bi se tako u STEM područje „do 2020. trebalo uložiti 17 tisuća stipendija u vrijednosti od 180 milijuna kuna“, istaknuo je premijer Plenković, naglasivši kako „niti jedna zemlja ne može loviti korak s dinamikom četvrte industrijske revolucije ukoliko ne lovi korak s područjem obrazovanja, znanosti i istraživanja“.

„U razvoju digitalnih tehnologija možete sudjelovati iz svih dijelova Europe. Moramo se potruditi da budemo pri vrhu razvoja, a ne da samo kupujemo proizvode drugih“, zaključio je predsjednik vlade Bavarske Markus Soder.

Okrugli stol koji su zajednički organizirali Zaklada Hanns Seidel, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i VERN’, okupio je predstavnike diplomatskog zbora, parlamentarne zastupnike i savjetnike iz Bavarske i Hrvatske, predstavnike akademskog sektora te brojne zainteresirane studente.

U diskusija koju je moderirala predavačica na VERN’u Morana Kasapović, dvojca premijera su komentirala pitanja studenata o razvoju političke komunikacije u zadnjem desetljeću te o budućnosti Europske unije. 

Dobrodošlicu uvaženim gostima i okupljenima na početku su uputili NJ. E. dr. Robert Klinke, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj;  Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta te Ivo Ivančić, glavni direktor Veleučilišta VERN’ i član uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Na završetku okruglog stola zastupnik u Njemačkom saveznom parlamentu Florian Hahn, naglasio je da članice EU moraju jačati međusobnu suradnju radi poboljšanja konkurentnosti na globalnom tržištu.

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 3.5.2019.