Tehnologije budućnosti

Leslie Shannon iz NOKIA-e na VERN’u održala predavanje „Future scenarios: Reading innovation trends to understand the future“

Renomirana globalna stručnjakinja iz NOKIA-e dotaknula se tema proširene i virtualne stvarnosti u poslovnom svijetu, razvoja pametnih gradova, kao i upravljanja pametnim domovima i mnogim tehnološkim inovacijama.

Leslie Shannon

Razvoj tehnologije, umrežavanje, tehnološka sučelja i utjecaj tehnologija na poslovne modele, ali i živote običnih ljudi, bile su glavne teme gostujućeg predavanja Leslie Shannon iz Nokije koje je jučer održano u organizaciji NOKIA-e i Sveučilišta VERN’.

Sudionike je uvodno pozdravio glavni direktor Sveučilišta VERN’ Ozren Jureković, koji se zahvalio predstavnicima NOKIA-e što su omogućili studentima i predavačima VERN’a da najnovije informacije o tehnologijama budućnosti saznaju iz prve ruke, upravo od njihove globalne stručnjakinje.

Leslie Shannon, Head of ecosystem and trend scouting u NOKIA-i, pričala je o razvoju sadašnjih i budućih trendova u dobu koje ona definira kao „magično doba“ zbog međusobne isprepletenosti prikupljanja podataka, povezanosti, analitike i umjetne inteligencije. Istaknula je kako proizvode tehnoloških giganata poput Google Mapsa ili Amazon Echoa potrebno promatrati kao građevinske blokove za budućnost integriranih ekosistema.

„Tehnologija utječe na nas na načine kojih nismo ni svjesni. Ona nas tjera da mijenjamo naše ponašanje kako bismo mogli joj mogli pristupiti. Promjenom sučelja s onoga koje odgovara svim oblicima računalima na ono sučelje koje podilazi nama kao korisnicima idući je korak u razvoju i proizvodnji tehnologije“, zaključila je Leslie Shannon.

Napomenula je kako moć računalnih procesa izlazi iz ograničenih formi poput pametnih telefona i laptopa i prelazi u naš okoliš uz pomoć glasovnih virtualnih asistenata poput Appleove Siri, Amazonove Alexe ili Microsoftove Cortane. Jedinu zapreku dolasku ovog trenda u Europu pronašla je u kulturološkoj razlici poimanja privatnosti u odnosu na Aziju i Sjevernu Ameriku, tržišta gdje su glasovni virtualni asistenti jedan od vodećih tehnoloških trendova sadašnjice.

Komentirala je kako svaka nova tehnologija u svom razvoju prvo pronalazi mjesto i funkciju u poslovnom svijetu, a tek poslije masovnom proizvodnjom i prilagodbom dolazi do osobnih korisnika. Tehnologije koje se trenutno nalaze u tom prijelaznom razdoblju prepoznaje u proširenoj i virtualnoj stvarnosti. Uspjeh tih, a i drugih nadolazećih trendova, objašnjava kroz mogućnost tvrtki i razvojnih timova da suradnjama stvore end-to-end sustave koji će korisnicima omogućiti jednostavno i intuitivno korisničko iskustvo. Baš je korisničko iskustvo uz brigu o zaposlenicima navela kao glavne poslovne prioritete, dok se prihodi nalaze na trećem mjestu, naglasivši kako brigom o prvo dvoje prihodi mogu samo rasti.

Leslie Shannon, Ozren Jureković, Vedran Ivaniš

 

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 15.11.2018.