„Mediterranean Islands Conference 2016“

Međunarodna konferencija o razvoju mediteranskih otoka u VERN’ovom centru na Visu

Konferencija je održana od 21. do 24. rujna, a na njoj je sudjelovalo više od 100 stručnjaka iz 10 različitih zemalja.

MIC-Vis 2016

U međunarodnom sveučilišnom centru na otoku Visu, VERN’ Island School, održana je međunarodna multidisciplinarna znanstvena konferencija „Mediterranean Islands Conference 2016“ (MIC-Vis 2016.), koju su zajednički organizirali Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Veleučilište VERN’.

Konferencija je održana od 21. do 24. rujna, a okupila je više od 100 stručnjaka iz 10 različitih zemalja, kojima je cilj bio putem razmjene mišljenja, dijaloga i primjenjivih znanstvenih istraživanja donijeti nove spoznaje i razmišljanja te ponuditi određena rješenja za održivi razvoj mediteranskih otoka, kroz 16 različitih tema konferencije: arhitektura, demografija, geografija, javni servisi, kultura i tradicija, mediji i komunikacija, migracije, obnovljivi izvori energije, obrazovanje, održivi razvoj, poljoprivreda i ribarstvo, posao i gospodarstvo, povijest, sigurnost, turizam te umjetnost i književnost.

Događanje je održano uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović i pokroviteljstvo grada Visa, čiji je gradonačelnik Ivo Radica pozdravio sudionike na otvaranju. 

„Ovu smo konferenciju organizirali godinu dana, a Vis je odabran upravo zbog svojih posebnosti, ali i prednosti koje posjeduje za produljenje turističke sezone i ‘vraćanje života’ u mjesecima predsezone i posezone. Iz predavanja i izlaganja stručnjaka u pojedinim segmentima znanosti i struke, vjerujem da ćemo i mi na lokalnoj razini uvidjeti neke nove perspektive za daljnji razvoj otoka Visa“, naglasio je Ivo Radica pri otvaranju konferencije. 

„U posljednjih je nekoliko desetljeća previše riječi, a premalo dijela uloženo u rješavanje problema s kojima se susreću hrvatski otoci. Najznačajniji je svakako depopulacija i iseljavanje mladih s otoka, a ti se problemi ne mogu riješiti samo poticanjem razvoja masovnog turizma, jer to nije dugoročno održiv razvoj i stvarni život. Projekt ‘Otočna inicijativa’ usmjeren je stvaranju uvjeta za stvarni i održivi  život na otocima, a daleko najvažniji uvjet je pristup obrazovanju i znanju. Ovoj projekt koristi prirodne otočke resurse za poticanje razvoja akademskih aktivnosti i života na otoku Visu, izvan turističke sezone. Smatram da to može pomoći daljnjem razvoju i očuvanju autentičnih vrijednosti, puno bolje nego masovni turizam“ , istaknuo je Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta VERN’ i idejni začetnik projekta „Otočna inicijativa“. 

„Područje Mediterana povezano je s mnogo aspekata – kroz povijesno i kulturno naslijeđe, prilike za poslovni razvoj, turističke potencijale, demografske trendove, itd. – iz kojih ćemo tijekom trajanja konferencije analizirati moguće smjernice za održivi razvoj otoka. Zahvaljujem se predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar – Kitarović na visokom pokroviteljstvu nad konferencijom, svim stručnjacima koji su prijavili radove za izlaganje te otoku Visu i gradonačelniku grada Visa,  Ivi Radici“, poručio je prof. dr. sc. Vlado Šakić, direktor Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. 

„Uvjeren sam kako ćemo na ovoj konferenciji diskutirati o svim elementima koji su važni za život na otoku, ali i svim izazovima s kojima se otoci danas susreću. Ideja nam je analizirati što više područja života na otoku te pokrenuti platformu za umrežavanje i rješavanje problema otočnog stanovništva“, napomenuo je prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN’.

Uvodničari na konferenciji bili su Dionigi Albera, direktor francuskog Instituta za etnologiju Mediterana te dr. sc. Joško Božanić, redovni profesor na Odsjeku za kroatistiku, Filozofskog fakulteta u Splitu.

U okviru konferencije prikazana je i izložba „Mali otoci – pioniri održivog razvoja“, koju je organizirao francuski Konzervatorij za primorje, a održana je i hrvatska pretpremijera dokumentarnog filma „Dalmacija iz zraka“, producenta Branka Borčića.

Detaljnije informacije o konferenciji „Mediterranean Islands Conference 2016“ (MIC-Vis 2016.) dostupne su na internetskoj stranici http://www.mic-vis.eu/.