Bio-tech-art

Međunarodni bio-tech-art umjetnik Stelarc gostovao na znanstvenom panelu na VERN’u

On je uz prof. dr. sc. Sibilu Petlevski i Gordanu Vnuk sudjelovao u panel diskusiji koju je moderirala naša predavačica Lidija Fištrek.

U sklopu svog boravka u Zagrebu, u okviru projekta „Kako praksom vođeno teorijsko istraživanje u umjetničkoj izvedbi može doprinijeti hrvatskoj znanosti“, na VERN’u je gostovao svjetski poznati bio-tech-art umjetnik Stelarc.

On je uz prof. dr. sc. Sibilu Petlevski s Akademije dramskih umjetnosti i Gordanu Vnuk, direktoricu Međunarodnog festivala novog kazališta Eurokaz, sudjelovao u panel diskusiji koju je moderirala naša predavačica Lidija Fištrek, a koju je otvorila prodekanica za studije, mr. sc. Višnja Grozdanić. Cilj razgovora bio je studentima približiti područje bio-techno umjetnosti te njezinih implikacija na umjetničko promišljanje. 

Ujedno, bila je to i diskusija o radu gospodina Stelarca, primjeni robotike u njegovim umjetničkim ostvarenjima, ali i o utjecaju bio-politike iz perspektive umjetnosti, humanističkih te društvenih i tehničkih znanosti. 

„Kao umjetnik, zaokupljen sam modifikacijom ljudskog tijela pomoću tehnologije. Moji prvi radovi bili su kacige i naočale koje su poticale binokularnu percepciju, a snimio sam i tri filma o unutrašnjosti svoga tijela upotrebljavajući medicinske endoskope“, istaknuo je Stelarc.

Gordana Vnuk je podsjetila kako je Eurokaz već ugostio Stelarca prije 20 godina, te se hrvatska javnost već tada mogla upoznati s njegovim jedinstvenim radom kojim promiče filozofiju tehnologije i propituje granice ljudskih tjelesnih mogućnosti.

Stelarc je u Zagrebu gostovao u okviru projekta kojeg je podržala i Hrvatska zaklada za znanost, a vodila ga je prof. Petlevski. Prije gostovanja na VERN’u, svoje je radove predstavio dan ranije u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, gdje je održao predavanje uz video projekciju te izložio fotografije svojih radova. U okviru nastave na predmetima Event Management te Event Marketing, tom su događanju prisustvovali i strani Erasmus studenti koji studiraju razmjenski semestar na VERN’u, a koji su u pratnji predavačice Fištrek s umjetnikom razgovarali o njegovim djelima. Izložba se može razgledati do 21. svibnja od 11 do 18 sati.

Ovaj poznati umjetnik je direktor laboratorija Alternate Anatomies Lab u Školi dizajna i umjetnosti pri Sveučilištu Curtin u Australiji, a dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, između ostalih i nedavno uručene nagrade za izvanredni doprinos novim i eksperimentalnim umjetnostima – Australia Council Award for Outstanding Achievement in Emerging and Experimental Arts (2015). 

Odjel za komunikacije
Datum objave: 15.5.2017.