VERN' Forum

Na VERN’u održan panel s kandidatima za gradonačelnika Grada Zagreba

Kandidati na skorašnjim lokalnim izborima predstavili su danas svoje ideje o upravljanju gradom Zagrebom, na panelu koji je održan na Veleučilištu VERN'.

Kandidati na skorašnjim lokalnim izborima predstavili su danas svoje ideje o upravljanju gradom Zagrebom, na panelu „Lokalni izbori za Grada Zagreb – tko će upravljati sa 7 milijardi kuna“, koji je održan na Veleučilištu VERN’.

Diskusiju je otvorio dekan VERN’a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila koji je naglasio da su lokalni izbori u ovom trenutku najvažniji politički događaj, jer njihov ishod utječe na razvoj lokalne zajednice, a kad je riječ o glavnom gradu Hrvatske, njihova važnost postaje još i veća. 

Anka Mrak Taritaš, kandidatkinja SDP-a i HNS-a, kandidat Mosta Marko Sladoljev te kandidat platforme Zagreb je NAŠ Tomislav Tomašević jednoglasno su upozorili da se u gradu mora uvesti transparentan sustav gospodarenja proračunom. Uz neučinkovito upravljanje javnom imovinom te komunalnim i infrastrukturnim projektima, istaknuli su kako prioriteti moraju postati i revitalizacija zapuštenih kulturnih resursa, obnova zapuštenih građevina te racionalizacija javnih troškova, jer bi se samo tim činom, bez dodatnih troškova, mogao otvoriti prostor za investicije i realizaciju projekata.

Stoga je najvažnije, istaknuli su, uspostaviti drugi model upravljanja gradom, koji će biti otvoren i transparentan, a čak su se založili i da građani imaju uvid u potrošnju proračuna u realnom vremenu. Naglasili su kako će tek ako uđu u institucije vlasti moći detaljno uvidjeti kako je moguće upravljati Zagrebom i koliko je moguće racionalizirati ugovorene projekte i poslove bez ozbiljnih penala. 

„Naša je procjena da bi se barem 80 posto ljudi u gradskoj upravi moglo uspješno prilagoditi novom modelu upravljanja gradom. Kada govorimo o ugovorima koji opterećuju grad, za Arenu moramo plaćati čak 10 milijuna eura godišnje, a za pročistač otpadnih voda oko 400 milijuna kuna godišnje, a taj je iznos dovoljan za otprilike 20 novih gradskih vrtića“, naglasio je Tomislav Tomašević. Dodao je kako zbog neodržavanja svake godine „iz gradskih cijevi iscuri 50 posto vode, a da to smanjimo na 40 posto, godišnje bi uštedjeli 50 milijuna kuna“.

Među temama diskusije nametnula su se i pitanja prioritetnih projekata u gradu, demografske politike te razvoja poduzetništva.

Kandidati su istaknuli kako prioritetni projekti grada Zagreba moraju biti plan i izgradnja sustava gospodarenja otpadom te ulaganje u vodoopskrbnu mrežu, a po pitanju demografske politike založili su se za uvođenje dvosmjenskog rada u vrtićima, energetsku obnovu, poboljšanje radnih uvjeta , unaprjeđenje pedagoških standarda i uključivanje domaćih proizvođača u opskrbne lance. 

„Ukidanjem naknada zastupnicima u mjesnim odborima  uštedjelo bi se 28 milijuna kuna, a taj se novac može uložiti u obrazovanje i vrtiće. Prije uvođenja dvosmjenskog rada, potrebno je unaprijediti  pedagoške standarde, jer na jednu odgajateljicu dolazi 25 do 30 djece, a odgajatelja nedostaje na tržištu rada“, upozorio je Marko Sladoljev. 

„Uniforme u osnovnim školama koštaju 20 milijuna kuna, a primjerice osnovna škola za 110 učenika, zajedno sa dvoranom, izgrađena dijelom standardno, dijelom modularno, kojoj sam bila na otvorenju, košta 17 milijuna kuna“, ironično je komentirala Anka Mrak Taritaš.