VERN' Forum

Na VERN’u održana zagrebačka premijera kratkometražnog dokumentarnog filma „A plastic ocean“

U prigodnoj panel diskusiji nakon projekcije sudjelovali su Kornelija Benyovsky Šoštarić, Davor Bruketa i dr. sc. Mirela Holy.

Globalno stanovništvo svake godine u oceane odbaci 8 milijuna tona plastičnog otpada, a iako na morskoj površini i pod morem najčešće primjećujemo plastični otpad u krutom obliku, još veću ugrozu za biljni i životinjski svijet, ali i za ljude čini tzv. mikro plastični otpad i njegovi kemijski elementi, koji nastaju razgradnjom krupnog otpada.

Ove šokantne podatke i negativni učinak plastičnog otpada u morima i oceanim publika je imala prilike čuti na jučerašnjoj zagrebačkoj premijeri kratkometražnog filma „A plastic ocean“ koja je održana na VERN’u.

Riječ je o nagrađivanom dokumentarcu koji u dugometražnoj verziji traje oko dva sata, a koji je djelo redatelja Craiga Leesona i roniteljice Tanyje Streeter, koji su zajedno s međunarodnim timom znanstvenika i istraživača četiri godine istraživali problematiku plastičnog zagađenja oceana u više od 60 zemalja na četiri kontinenta. 

U prigodnoj panel diskusiji koja je uslijedila nakon projekcije sudjelovali su Kornelija Benyovsky Šoštarić, autorica popularne tv-emisije „Vrtlarica“, Davor Bruketa, kreativni direktor i suvlasnik agencije Bruketa&Žinić&Grey te preavačica s VERN’a dr. sc. Mirela Holy.

Panelisti su istaknuli da iako u očuvanju okoliša i brige za planet pojedinci moraju ponajprije krenuti od sebe i promijeniti svoje ponašanje, a te će trendove zatim pratiti i proizvođači, veliki utjecaj na ove trendove imaju globalne interesne grupacije i konzumeristički trendovi.

Film „Plastični ocean“ (A Plastic Ocean) napravljen je s namjerom da ukaže na šokantne razmjere zagađenja mora i oceana, a doprinio je globalnoj raspravi, utjecao na legislativu, prouzročio industrijske inovacije, natjerao trgovce da ponovno promisle svoje poslovanje, a potrošače da donose inteligentnije odluke prilikom kupnje.

Stoga su i ovom prilikom istaknuti primjeri plastičnih predmeta kojima se svakodnevno koristimo, a koje vrlo jednostavno možemo zamijeniti istim takvim predmetima koji su izrađeni od biološki razgradivih materijala, poput plastičnih boca, plastične folije, sredstava za čišćenje, kozmetičkih proizvoda ili proizvodnih pakiranja.

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 10.1.2019.