VERN' Forum

Na VERN’u održan panel „Intrigantno F u filmu“

Film je iluzija, a upravo je taj element stvarnog i nestvarnog plodno tlo za psihijatrijske poremećaje i teme, istaknuto je danas na panel diskusiji „Intrigantno F u filmu“ koja je održana na Sveučilištu VERN'.

Intrigantno F u filmu

Film je iluzija, a upravo je taj element stvarnog i nestvarnog plodno tlo za psihijatrijske poremećaje i teme, istaknuto je danas na panel diskusiji „Intrigantno F u filmu“ koja je održana na Sveučilištu VERN’.

Ideja diskusije, koju je moderirala Dora Šarić, studentica s VERN’ovog studija filma, bila je otkriti neraskidivu tajnu vezu filmske umjetnosti s ljudskom psihom i njezinim poremećajima, koji su u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti i zdravstvenih problema označeni slovom F, a u čijoj su koprodukciji nastali neki od najpoznatijih filmskih klasika kao što su Psiho, Let iznad kukavičjeg gnijezda, Kišni čovjek, Genijalni um, Vrtoglavica ili Paklena naranča.

„Psihijatrijski poremećaji su intrigantni poremećaji, ako ništa drugo iz straha. S druge strane, tema je interesantna za istraživanje i testiranje vlastitih granica i zato je u filmu psihijatrijska problematika dosta zastupljena“, objasnio je prof. dr. sc. Vlado Jukićdr. med., ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče.

Međutim, poveznica između psihijatrije i filma je simbolički vrlo čvrsta od početaka filmske umjetnosti, jer u isto vrijeme kada su se počeli snimati prvi filmovi, svoje teoretske knjige o tumačenju snova i ljudskoj psihi je pisao i Freud.

„Čak i one najkomercijalnije filmove ne bi trebali odbacivati samo zbog tog komercijalnog elementa, jer ako oni imaju široku publiku, znači da zadovoljavaju neke psihološke potrebe ili možda psihijatrijske porive. Ako pogledate listu sto najgledanijih filmova svih vremena, možda dva ili tri nisu u žanru fantastike. Dakle, riječ je o totalno nestvarnom svijetu koji opsjeda publiku, koja je toliko uronjena u tu fantastiku da bi nam trebalo sto Freudova da rastumači te porive i potrebe za takvim filmovima“, naglasio je redatelj i filmski kritičar Živorad Tomić te dodao kako je najbolji film s prikazom psihičkog poremećaja, upravo najbolji film svih vremena prema mišljenju struke, Hitchcockova „Vrtoglavica“.

Iskustva u nastajanju ovakvih filmova i pripremi likova sudionicima su približili poznati glumac Goran Bogdan te filmska i TV redateljica i predavačica na VERN’u Zrinka Matijević Veličan. „Vidim potencijal u psihološkim temama i bavim se njima zato što me one okružuju, zapravo reagiram na njih. U svojim se filmovima bavim nasiljem nad djecom, jer je po statistici svako treće dijete u Hrvatskoj zlostavljano, što znači da smo skoro svi bili ili zlostavljani ili smo svjedočili zlostavljanju djece u našem bližem okruženju“, objasnila je redateljica igranog filma Trampolin, koja se psihološkim temama bavi kroz igranu, ali i dokumentarnu formu.

Goran Bogdan se referirao na svoj lik u filmu Agape te je istaknuo kako mu u pripremi uloga s psihičkim poremećajima znatno pomažu znanja iz psihoanalize u filmu. „Kad u nekom liku pronađem njegov sukus, onda sve što gledam i čitam, promatram kroz prizmu tog lika i tako gradim ulogu“, kazao je, dodavši da se kod nas glumci još uvijek ne uživljavaju u likove na tako ekstreman način kao hollywoodske kolege koje sa sobom po ulici primjerice nose oružje.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 24.5.2018.