Obiteljska poduzeća

Za VERN’ove studente održana radionica „Medijacija u obiteljskim poduzećima“

Kroz praktične zadatke i vježbe studenti su rješavali različite situacije tipične za obiteljska poduzeća u kojima se događaju različite vrste sukoba, a koji se mogu riješiti mirenjem

Studenti VERN’ovog preddiplomskog studija Ekonomije poduzetništva nedavno su se na praktičnoj radionici detaljno bili upoznali s načinom provedbe medijacije u obiteljskim poduzećima. U okviru nastave na izbornom predmetu Obiteljsko poduzetništvo, na VERN’u su gostovale dopredsjednica Hrvatske udruge za mirenje (HUM), Duška Pribičević-Gelb te glavna tajnica HUM-a, Suzana Fugaj, koje su za naše studente održale radionicu pod nazivom „Medijacija u obiteljskim poduzećima“

Kroz praktične zadatke i vježbe studenti su rješavali različite situacije tipične za obiteljska poduzeća u kojima se događaju različite vrste sukoba, a koji se mogu riješiti mirenjem. Kako bi što vjernije sagledali situacije i izazove, promatrali su ih i analizirali iz perspektive različitih dionika u obiteljskim poduzećima, te su na taj način spoznali što znači sukob interesa, odnosa i vrijednosti u obiteljskim poduzećima te kako se rješavaju takvi sporovi.

Budući da su studenti koji slušaju ovaj predmet dominantno povezani s temom obiteljskog poduzetništva, a pojedini čak i aktivno obnašaju neku od uloga u vlastitom obiteljskom poduzeću, svakodnevno se susreću s analiziranim situacijama i dilemama, pa im je ovo bio i svojevrstan vodič za rješavanje ovih izazova.

Predavačice su istaknule da konflikti uglavnom proizlaze iz preklapanja triju različitih interesnih sustava – obiteljskih, poslovnih i vlasničkih – zbog čega je mirenje u obiteljskim poduzećima jedna od delikatnijih tema za medijatore. Također, pozvale su studente da se priključe HUM-ovoj inicijativi „Klub mladih izmiritelja“, koja im otvara mogućnosti osnovne obuke za medijatore te besplatnog pohađanja različitih edukativnih programa. Ideja je okupljati studente i mlade profesionalce koji su zainteresirani za provedbu i promicanje modela mirenja kao najpogodnijeg načina rješavanja svih vrsta sporova.