Diplomski studiji

Na VERN’u od jeseni kreće novi diplomski studij „Filmska i televizijska režija i produkcija“

Prema procjenama Svjetske banke, kreativne industrije generiraju 7 posto globalnog BDP-a i zapošljavaju gotovo 30 milijuna ljudi. Podaci za Hrvatsku također ukazuju na sve veći značaj ovog gospodarskog sektora za cjelokupno gospodarstvo, a 12 podsektora generira značajnu dobit u okruženju koje nudi brojne potencijale za razvoj tehnoloških, filmskih, kazališnih, kreativnih i turističkih projekata. 

Od zimskog semestra iduće akademske godine na Veleučilištu VERN’ započinje izvođenje novog specijalističkog diplomskog stručnog studija „Filmska i televizijska režija i produkcija“, koji je nastao upravo zbog uočene potrebe za stručnjacima sa specijalističkim znanjima i vještinama u producentskoj niši, te zbog nedostatne ponude cjelovitih specijalističkih studijskih programa na hrvatskom tržištu, a u kontekstu rastućih prilika za profesionalni razvoj koje se pružaju u sektoru kreativnih industrija.

Ovaj novi studij objedinjuje redateljska i producentska znanja i vještine na način koji osigurava kvalitetno bavljenje i režijom i produkcijom, uz pretpostavke potrebne za uvid u cjelinu. Tako se osigurava integrativnost pozicije redatelja (koji je odgovoran za kreativni aspekt audiovizualnog djela) i producenta (koji osigurava uvjete za proizvodnju audiovizualnog djela u svim fazama), što završenim studentima ovog studijskog programa omogućava rad u prostoru koji je širok i obiluje mogućnostima za (samo)zapošljavanje. Nakon završenog studija studenti će moći obavljati poslove u sektorima režije i produkcije audiovizualnih djela, s naglaskom na režiju i produkciju, objedinjavanjem znanja iz ovih područja uz osiguravanje svih onih elemenata nužnih za cjelovito razumijevanje i provođenje procesa nastanka filmskog i televizijskog djela.

Novi specijalistički diplomski studij komplementarno se i tematski nastavlja na preddiplomski stručni studij „Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje“, a s ova dva studija VERN’ cjelovito objedinjava obrazovnu vertikalu u području kreativnih industrija.

Prijave na studij su u tijeku, a detaljne informacije o studiju, prijavama i upisnom postupku možete saznati na stranici studija „Filmska i televizijska režija i produkcija“.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 20.5.2019.