#EducationmeetsBusiness

Na VERN’u održan okrugli stol „Suradnja visokog obrazovanja i tržišta rada – Hrvatska i Europa“

Mobilnost studenata, realizacija kurikuluma, istraživanje i razvoj te cjeloživotno obrazovanje, najčešća su područja zajedničke suradnje visokih učilišta i tvrtki u Hrvatskoj. Motive za zajedničku suradnju ova dva sektora pronalaze u povećanju zapošljivosti studenata, unaprjeđenja predavačkih aktivnosti, pozitivnom utjecaju na društvo i usavršavanju vještina zaposlenika. Pokazuju to rezultati najvećeg europskog istraživanja o suradnji visokog obrazovanja i gospodarstva „University Business Cooperation“, koji su predstavljeni danas na VERN’u, na okruglom stolu „Suradnja visokog obrazovanja i tržišta rada - Hrvatska i Europa“.

Okrugli stol „Suradnja visokog obrazovanja i tržišta rada – Hrvatska i Europa“

Predstavljanje rezultata istraživanja bilo je uvod u diskusiju u kojoj su sudjelovali Iva Biondić, prodekanica za strateški razvoj Veleučilišta VERN’, Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca, mr. sc. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske te Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. 

Događaj je uvodnim riječima otvorio dekan VERN’a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, a diskusiju je moderirala Ana Mlinarić, novinarka N1 televizije i bivša VERN’ova studentica. 

Istraživanje je također pokazalo kako obrazovni i poslovni sektor najrjeđe surađuju na poticanju akademskog i studentskog poduzetništva, što je ministar Pavić istaknuo kao područje koje nudi veliki prostor za napredak, uz razvoj cjeloživotnog obrazovanja.

„Samo 3% hrvatskih građana se cjeloživotno usavršava kroz programe cjeloživotnog usavršavanja i obrazovanja“, istaknuo je ministar te dodao kako je u Hrvatskoj primjetna neusklađenost strukture nezaposlenih s ponudom poslova.

„U Hrvatskoj 68% mladih koji su nezaposleni ima završeno srednjoškolsko obrazovanje ili niže, a čak dvije trećine poslova koji su objavljeni na Zavodu za zapošljavanje, a koji se ne popunjavaju, odgovaraju razini srednje škole i niže. Za rješavanje tog problema na raspolaganju nam je 80 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda“, poručio je ministar.

Prodekanica za strateški razvoj VERN’a Iva Biondić je naglasila kako je VERN’ inicirao niz projekata kojima je cilj stvaranje jedinstvene platforme za poticanje suradnje visokog obrazovanja i gospodarstva.

„Mi kao obrazovna institucija nismo čekali da se unutar sustava postavi okvir koji će poticati suradnju obrazovanja i gospodarstva, već smo samoinicijativno u suradnji s partnerima pokrenuli projekt OBRAD kao platformu koja potiče dijalog ovih dvaju sektora te smo snažno zakoračili u segment poticanja cjeloživotnog obrazovanja, kako među studentima, tako i među predavačima i ostalim djelatnicima“, zaključila je Iva Biondić.

„Dualno obrazovanje nudi mogućnost da se gospodarstvo maksimalno uključi u sustav obrazovanja te da učenici na taj način po završetku školovanja imaju sva potrebna znanja za radno mjesto, a to bi se trebalo događati i na razini visokog školstva“, poručio je pomoćnik ministrice Vlado Prskalo.

Bernard Jakelić je istaknuo kako se „javlja potreba za brzim prilagodbama promjenama, dakle sustavnim uređenjem odnosa između visokog obrazovanja i poslodavaca“.

Istraživanje “University Business Cooperation” proveo je njemački institut Science-to-Business Marketing Research Centre, uz partnerske institucije, a lokalni partneri za Hrvatsku bili su Sveučilište J. J. Strossmayera iz Osijeka i Veleučilište VERN’. U njemu su prikupljeni odgovori više od 17.000 sudionika, a u preporukama za Hrvatsku se ističe kako se poboljšanja u sustavu suradnje visokog obrazovanja i gospodarstva moraju poticati na tri razine. Visoka učilišta moraju osigurati sredstva za suradnju s gospodarstvom i uključiti poslovne stručnjake u akademske procese. Gospodarstvo mora razvijati dugoročan pristup suradnji i uskladiti svoje aktivnosti s akademskim sektorom, a zakonodavni okvir mora poticati ovu suradnju kroz financijske potpore i društvene promjene.

Dekan VERN’a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila
Iva Biondić, prodekanica za strateški razvoj Veleučilišta VERN’
Panelisti: Vlado Prskalo, Bernard Jakelić, Iva Biondić, Marko Pavić
Moderatorica: Ana Mlinarić

Panelisti: Vlado Prskalo, Bernard Jakelić