Panel

Na VERN’u održan panel “Privatnost građana ili nacionalna sigurnost – jedno, drugo ili oboje?”

Na panelu su gostovali prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN', prof. dr. sc. Žarko Puhovski, predavač na Veleučilištu VERN', Višeslav Raos iz Centra za politološka istraživanja – VERN' i Marko Rakar, aktivist, bloger i računalni stručnjak.

Privatnost građana ili nacionalna sigurnost

Na Veleučilištu VERN’ održan je panel pod nazivom “Privatnost građana ili nacionalna sigurnost  – jedno, drugo ili oboje”, čiji je cilj bio analizirati do kuda zapravo seže zadiranje političkih, obavještajnih ali gospodarskih struktura u privatnost građana pod egidom zaštite nacionalne sigurnosti ili poslovnih interesa, kakve  izazove predstavlja daljnji razvoj tehnologije, koliku moć ona donosi pojedincu, organizacijama i državama, koje su njezine koristi te je li sustav nadzora prikupljanja informacija dovoljno učinkovit.

Na panelu su gostovali renomirani stručnjaci prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN’, prof. dr. sc. Žarko Puhovski, predavač na Veleučilištu VERN’, Višeslav Raos iz Centra za politološka istraživanja – VERN’ i Marko Rakar, aktivist, bloger i računalni stručnjak.

Dekan Vlatko Cvrtila je istaknuo da nedavne afere s prisluškivanjem građana i prikupljanjem podataka samo dodatno otvaraju pitanje što nam sve donosi digitalno doba i kakva nas budućnost očekuje. Studija britanskog parlamenta je  pokazala da je privatnost građana u suvremenim uvjetima ugrožena, te da je ona pretpostavka slobode građana, a ako je ona kao takva ugrožena onda nastaju poremećaji u demokratskom političkom sustavu općenito.

“Promjenom obavještajne paradigme i doktrine prikupljanja podataka, danas se više ne prikupljaju određeni podaci o pojedinim ljudima, nego ‘svi podaci o svim ljudima’. Dok je mehanizam prikupljanja i upravljanja tim informacijama bitno evoluirao, nadzorni su mehanizmi ostali gotovo isti”, istaknuo je dekan Vlatko Cvrtila.

Bloger i aktivist Marko Rakar upozorio je i na rizike koje nam u pogledu narušavanja privatnosti donose nove tehnologije.

“Upotrebom legalnih aplikacija koje su povezane s email servisima i društvenim mrežama možete  saznati dosta informacija o drugim, nepoznatim osobama i napraviti kvalitetno profiliranje pojedinca. Svi koji nam žele nešto prodati imaju vitalni interes da saznaju o nama što više informacija. Oglašivači su ranije mogli samo zakupiti oglasni termin, a danas mogu u realnom vremenu označiti kojoj specifičnoj ciljanoj publici žele prodavati svoj proizvod po dobi, spolu, lokaciji i interesu. Definirani smo sumom svih digitalnih interakcija koje su javno dostupne i iz njih se može o nama puno toga saznati.”

“Tehnologija koja je postala široko dostupna i teško ju je nadzirati uzrokuje tzv. demokratizaciju nadzora nad ljudima. Za 350 Eura možete potpuno legalno kupiti uređaj i prisluškivati telefonski razgovor susjeda. To vodi prema ukidanju elementarne sigurnosti”, upozorio je prof. dr. sc. Žarko Puhovski. Naglasio je da su se okolnosti u kojima živimo i društveni trendovi značajno promijenili te je zbog toga važno redefinirati i pojam privatnosti.

Višeslav Raos je upozorio da u današnje vrijeme građani i sami na internetu otkrivaju previše svoje privatnosti, a kasnije se žale na nedovoljnu zaštitu.

“U našem društvu postoje različite strukture. Dobar dio građana svoju stvarnost živi u digitalnoj sferi, a oni nisu zastupljeni politički na pravi način. Zbog toga je došlo do pojave tzv. piratskih stranaka, novih političkih opcija koje se bave zaštitom identiteta pojedinaca, podataka, sigurnošću i anonimnošću. Te se stranke zalažu za zaštitu privatnosti jer smatraju da je to još jedno od rijetkih područja slobode koje treba pokušati obraniti”.

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 6.9.2013.