FORUM.dok

Na VERN’u održana pretpremijerna projekcija dokumentarnog filma „Last Men in Aleppo“

Svibanjsko izdanje dokumentarne platforme FORUM.dok je u suradnji s distribucijskom kućom Restart na VERN'u upriličilo pretpremijernu hrvatsku projekciju dokumentarnog filma „Last men in Aleppo“.

Svibanjsko izdanje dokumentarne platforme FORUM.dok je u suradnji s distribucijskom kućom Restart na VERN’u upriličilo pretpremijernu hrvatsku projekciju dokumentarnog filma „Last men in Aleppo“.

Riječ je o potresnom filmu proslavljenog i višestruko nagrađivanog sirijskog filmaša Firasa Fayyada, koji prikazuje svakodnevni život i ratna stradanja na ulicama Alepa, kroz priče dobrovoljaca iz formacije civilne zaštite, poznatije kao „Bijele kacige“.

Snimke akcija na terenu, spašavanja unesrećenih ljudi, susreta sa spašenim građanima te osobnih emocija i doživljaja kroz koje prolaze ovi dobrovoljci, prikazuju na koji su način formirane „Bijele kacige“, koji su njihovi zadaci te kako na sebi svojstven način, kroz civilni angažman, svakodnevno prkose ratnom ludilu.

Film dosad već osvojio nagradu žirija za najbolji dokumentarni film izvan SAD-a (World Documentary Grand Jury Prize) na Sundance Film Festivalu, najprestižnijem svjetskom festivalu nezavisnog filma.

Nakon završetka projekcije, iz Los Angelesa se videovezom javio i sam redatelj Firas Fayyad, koji je u razgovoru s hrvatskim dokumentaristom i novinarom Robertom Zuberom posjetiteljima na VERN’u pobliže objasnio kako je nastao ovaj film i što ga je motiviralo na snimanje.

Projekcije dokumentaraca u okviru platforme FORUM.dok nastavljaju se uz nove aktualne teme, zanimljive naslove i relevantne sugovornike, a za detaljnije informacije pozivamo vas da pratite VERN’ove kanale.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 26.5.2017.