FORUM.dok

Na VERN’u održana hrvatska premijera dokumentarnog filma „Demokracija“

Uoči četvrte godišnjice ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, na Veleučilištu VERN' je održana hrvatska premijera dokumentarnog filma „Demokracija“.

Uoči četvrte godišnjice ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, na Veleučilištu VERN’ je održana hrvatska premijera dokumentarnog filma „Demokracija“, nakon koje su o filmu razgovarali Marina Škrabalo, članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i članica GONG-a te novinar Robert Zuber, autor brojnih društveno angažiranih dokumentarnih filmova.

Cilj događanja, koje je održano u okviru dokumentarne platforme VERN’ Foruma, Forum.DOK, a u suradnji s distribucijskom kućom Restart, bio je analizirati na koji se način donose političke odluke u institucijama Europske unije, koliki je pritom utjecaj i legalni okvir djelovanja lobističkih lobija i akreditiranih lobista, koliki su razmjeri deficita demokratskih procedura u EU, kako su tom političkom odnosu snaga snalaze manje članice, poput Hrvatske, te koliko se građani i države mogu osjećati sigurnima u tehnološkom okruženju u kojem su podaci postali „nova nafta“. 

„Organizacije za zaštitu ljudskih prava koje su na razini Europske unije, u čemu sudjeluje i GONG, organizirane u koaliciju Alter-EU traže uređenje lobiranja na razini Europske unije, na način da se osigura zaštita javnog interesa od posebnih partikularnih interesa. Brine nas učestalo sastajanje pojedinih povjerenika EU s predstavnicima korporacija, odnosno privatnog sektora“, naglasila je Marina Škrabalo te dodala kako analize pokazuju da povjerenici EU provedu manje od 30 posto svoga vremena na sastanke sa svim ostalim predstavnicima interesnih grupa.

Istaknula je kako je odluka o Hrvatskoj kao predsjedavajućoj članici 2020. godine također rezultat lobiranja, ali lobiranja u korist Hrvatske. Smatra kako bi se Hrvatska tijekom tog perioda trebala založiti oko pitanja registra transparentnosti. 

„Nama je interes da se kao mala država i malo tržište zaštitimo od velikih korporacija i njihovih pravila u regulativi Europske unije, koja su njima bitna transnacionalno. Trebali bi se itekako zalagati za uvođenje obveznog registra transparentnosti, za obveznu registraciju svih lobista i za proširenje opsega dužnosnika koji trebaju informirati javnost o tome s kim se sastaju. Jer, male države članice mogu itekako biti žrtve velikih korporacija. Trebamo se založiti za to da Europska unija stvori pravila koja će našu zajednicu od 500 milijuna ljudi štititi od puno moćnijih, većih i snažnijih procesa na globalnoj sceni“. 

 Snimku razgovora nakon projekcija filma, možete pogledati na Facebook stranici VERN’a.

Kontekst događanja i razgovora temeljio se na dokumentarnom filmu „Demokracija“, redatelja Davida Berneta. Riječ je o dokumentarnom filmu o zakulisnim radnjama, lobiranjima i političkim sukobima oko nove regulative EU o zaštiti osobnih podataka.

Radnja filma prati pokušaje Jana Philippa Albrechta, zastupnika u Europskom parlamentu i Viviane Reding, povjerenice Europske unije, da se suprotstave neumoljivoj logici aparata političke moći, pokazujući kako izgleda zakonodavni milje Europske unije iznutra i na koji se način odvija proces odlučivanja unutar institucija EU.

Film donosi izjave, mišljenja i dvojbe zastupnika u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji, te predstavnika poslovnog, pravnog i civilnog sektora, koje su iznijeli tijekom procesa izrade prijedloga reformskog paketa zaštite osobnih podataka. Također, djelomično i otkriva kako se postižu kompromisi stranaka pri izmjenama ili donošenju zakona, na koji način funkcionira lobistička mreža u institucijama EU te koliki su njezini dosezi i snaga, te koje su bile reakcije poslovnog sektora i lobističkih skupina na „aktivističke“ poteze zastupnika Albrechta i povjerenice Reding. 

 Svjetska premijera filma održana je na najvećem svjetskom Festivalu dokumentarnih filmova – IDFA u Nizozemskoj. U međuvremenu je prikazan i u službenoj konkurenciji najvećeg svjetskog festivala o ljudskim pravima, One World u Češkoj, a hrvatska premijera je održana na Veleučilištu VERN’.

 

Odjel za komunikacije
Datum objave: 30.6.2017.