Erasmus+ program

Studenti iz Španjolske, Nizozemske i Portugala na ljetnom semestru na VERN’u

Što ih je privuklo u Zagreb, kako su se odlučili za studiranje na VERN'u i koje su predmete odabrali, pročitajte u nastavku.

Iz zadnje grupe Erasmus studenata koja je studirala ovaj ljetni semestar na VERN’u, ovoga vam puta predstavljamo četvero zanimljivih studenata iz Španjolske, Nizozemske i Portugala. Što ih je privuklo u Zagreb, kako su se odlučili za studiranje na VERN’u i koje su predmete odabrali, pročitajte u nastavku.

Helena Rocha, Portugal
Iako je Zagreb grad s mnogo fakulteta, VERN’ mi se činio kao najbolji izbor. Najviše su me oduševili vaši kolegiji – jako su dinamični  i produktivni te nisu temeljeni na teškoj teoriji i mnogo literature, što je praksa na mojem domicilnom sveučilištu. Osim toga, predavači su jako susretljivi i uvijek spremni pomoći. Odlučila sam se za Hrvatsku zbog vaših prirodnih i drugih ljepota, a kao studentica Menadžmenta u turizmu, htjela sam više naučiti o vašoj zemlji. Smatram da je glavni benefit Erasmusa život u stranoj zemlji, učenje o novim kulturama te razvijanje komunikacijskih i jezičnih vještina. Dobra prilika za osobni i profesionalni razvoj.

Helder Palma, Portugal
Sviđa mi se što se kolegiji na VERN’u održavaju odvojeno. Na primjer, moj fakultet ima šest kolegija koja slušam odjednom, dok sam na VERN’u kolegije polagao po modelu 3+3. I to je izvrsno, jer se tako mogu više posvetiti svakom kolegiju. Erasmus je jedno neprocjenjivo životno iskustvo i smatram da bi trebao biti obavezan na studijima kao što su turizam, međunarodni odnosi i političke znanosti. A zašto Hrvatska? Pa, odluka je pala na Hrvatsku jer sam kao student turizma našao mnogo sličnosti između portugalskog i hrvatskog turizma.

Francisco José Ramos Jiménez, Španjolska
Moja odluka za dolazak u Hrvatsku je bila jako spontana. Vidio sam predivnu prirodu na fotografijama preko interneta i jedna od njih su bila Plitvička jezera. Nisam imao pojma gdje bi se to nalazilo, ali sam znao da tamo trebam otići. Odmah sam provjerio ima li slobodnih mjesta za Erasmus u Hrvatskoj i odgovor je bio “da”. Iz Hrvatske odlazim s predivnim iskustvima, teško bi bilo odabrati najbolji trenutak. Priroda jednostavno oduzima dah. Bili smo na Risnjaku, Paklenici, Plitvicama, Krki i drugim parkovima. Zahvaljujući Erasmusu studenti zaista dobivaju jedinstvenu priliku naučiti drugi jezik, ostati u kontaktu s ljudima iz cijelog svijeta, upoznati se s kulturom domaćina i proučiti sve što nude gradovi u kojima odsjedaju.

Yordi Smit, Nizozemska
Zagreb je predivan grad koji živi punim plućima i u kojem uvijek postoji nešto što će vas zabaviti ili držati budnim. Mislim da je to i razlog zašto je veliki broj studenata uvijek u pokretu i zadovoljan je životom u Zagrebu. Za mene, Zagreb je poput skrivenog dijamanta u srcu Europe. Osim toga, ovdje sam došao bez opterećenja i nisam unaprijed istraživao sadržaje, kako bih što više uživao u cijelom iskustvu. S ostalim kolegama sam bio na kratkom putovanju kroz balkanske države i mogu reći da mi je protekli mjesec bio jedan od najboljih u godini.

(Andro Anić)

Odjel za komunikacije
Datum objave: 28.6.2017.