Obrazovanje i rad

Na VERN’u predstavljen program i izraelski gosti konferencije OBRAD

Na Veleučilištu VERN' je predstavljen program i izraelski gosti prve konferencije OBRAD (obrazovanje i rad), koja će se održati 2. i 3. lipnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Predstavljanje programa konferencije OBRAD

Danas je na Veleučilištu VERN’ predstavljen program i izraelski gosti prve konferencije OBRAD (obrazovanje i rad), koja će se održati 2. i 3. lipnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a zajednički je organiziraju Veleučilište VERN’, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), uz zemlju partnera Izrael.

Konferenciju i programski format predstavili su Nj. E. Zina Kalay Kleitman, Veleposlanica države Izrael u Republici Hrvatskoj, Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta VERN’ te Iva Biondić, direktorica razvoja Grupe VERN’ i direktorica programa konferencije OBRAD. 

„Na konferenciji će sudjelovati brojni stručnjaci iz sektora obrazovanja, IT-a i startupa te ostalih područja u kojima je Izrael vodeća zemlja na svijetu, a među njima će nastupiti i dobitnica Nobelove nagrade za kemiju. Suradnja obrazovnog i gospodarskog sektora u Izraelu uvjetovana je kulturom stvaranja, ali i sigurnosnim okolnostima u našoj zemlji, što potiče stanovništvo na ostanak u zemlji i razvoj društva. Od osnutka države, 1948. godine, naše se gospodarstvo multipliciralo te see doslovno uvećalo  za 100 puta do danas, a razvoj se nastavlja i dalje. Spomenula bih da je Izrael dva i po puta manji od Hrvatske, ali nam je populacija dvostruko veća, 8,5 milijuna stanovnika. Iz naših ćete iskustava vidjeti kako se suradnja obrazovanja i gospodarstva može poticati na drugačiji način“, istaknula je veleposlanica Kalay Kleitman. 

Prva će konferencija označiti i početak šireg društveno značajnog projekta OBRAD, čije je idejne smjernice pojasnio Branko Štefanović

„Želja nam je kreirati kontinuiranu komunikacijsku platformu na kojoj će se susretati tržište rada i obrazovanje, gdje će se ustanovljavati njihove međusobne potrebe. Na toj platformi, a pogotovo na prvoj konferenciji planiramo obrađivati tri ključne teme: do koje mjere tržište rada treba biti u fokusu visokih učilišta, zašto bi gospodarstvo investiralo u visoko obrazovanje te kako uskladiti obrazovanje s potrebama tržišta rada.“ 

Sukladno tome u okviru konferencije će se održati više predavanja, prezentacija dobrih praksi, panela, okruglih stolova i radionica, a sve na temu mogućih aspekata suradnje između obrazovnog sustava i gospodarstva. 

„Izraelski gosti koji će nastupiti na konferenciji praktički utjelovljuju poveznicu između obrazovanja i tržišta rada. To je Dafna Schwartz, voditeljica MBA programa poduzetništva i inovacija na Sveučilištu Beg Gurion, Eival Gilady, predsjednik odbora Western Galilee Collegea, predsjednik Northern Goals Association i Izraelsko-palestinske gospodarske komore te nekadašnji šef divizije za strateško planiranje izraelskih obrambenih snaga i koordinacije i strategije premijera Ariela Sharona, Moran Nir, izvršna direktorica Zell Entrepreneurship programa na instituciji Interdisciplinary Center (IDC) Herzliya, najuspješnijeg startup programa u Izraelu, profesorica Meital Reches s Instituta za kemiju na Hebrew University of Jerusalem te prof. dr. sc. Ada Yonath s Weizmann instituta, dobitnica Nobelove nagrade za kemiju 2009. godine te dobitnica L’Oreal UNESCO nagrade za žene u znanosti 2008. godine“, naglasila je Iva Biondić, direktorica programa konferencije.

Činjenica da na ovom društveno značajnom projektu po prvi puta surađuju jedno javno i jedno privatno visoko učilište, jasno ukazuje na prepoznavanje suštinskog problema i izazova na relaciji obrazovanje-gospodarstvo-društveni razvoj od strane ključnih dionika toga razvoja.

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 17.5.2016.