EDU-LAB

Na VERN’u predstavljeni alati za uspješnu suradnju visokog obrazovanja i gospodarstva

Veleučilište VERN' je jedan od partnera na ovom projektu, kojeg je Europska komisija kroz EUSDR proglasila jednim od devet najvažnijih strateških projekata za dunavsku regiju.

EDU-LAB

Razvoj studijskih programa u suradnji s gospodarstvom, integracija poslovnog sektora u akademske procese i poticanje studentske populacije na suradnju s tvrtkama, ključni su alati za jačanje suradnje između visokog obrazovanja i gospodarstva te obrazovanje stručnjaka prema trenutnim potrebama na tržištu rada.

Zaključak je to današnje radionice na VERN’u koja je održana u organizaciji Zaklade Znanje na djelu i Veleučilišta VERN’, kao dio aktivnosti međunarodnog projekta „New Danubian Governance in Labour market Relevance of Higher Education (EDU-LAB)“, a na kojoj su predstavljene najbolje prakse u povezivanju institucija visokog obrazovanja i tržišta rada, s ciljem stvaranja boljih prilika za profesionalni razvoj mladih u dunavskoj regiji i sprječavanja odljeva mozgova.

Domaća i međunarodna iskustva u provođenju modela dualnog obrazovanja prezentirali su prof. dr. Pál Lukács s mađarskog Veleučilišta Neumann János i Adriano Liebhard iz Simensa Hrvatska. 

„Naš sustav dualnog obrazovanja sastoji se od 13 tjedana predavanja, 8 tjedana rada u kompaniji, 13 tjedana predavanja i 14 do 16 tjedana rada u kompaniji te 2 do 4 tjedna praznika. Sustav je utemeljen na njemačkom modelu, a potrebu za ovakvim obrazovanjem uočili smo dolaskom međunarodnih proizvodnih kompanija poput Mercedesa, koje su imale potrebu za kvalificiranim inženjerima“, istaknuo je prof. Lukács.

Studentska natjecanja i radionice samo su neki od domaćih primjera koje u Siemensu navode kao alate za uspješnu suradnju s akademskom zajednicom i obrazovanje budućih stručnjaka prema potrebama same organizacije. 

„Suradnju s obrazovnim institucijama i studentima baziramo na edukacijskim paketima, radionicama za škole, tečajevima za nastavnike, suradnji na EU projektima te naprednijim modelima suradnje. Oni uključuju izradu završnih radova i seminara, stručne tečajeve za studente, studentske radionice i natjecanja PLC+, sudjelovanje u kreiranju nastavnih programa, organizaciju stručnih tečajeva za industriju i slično. Inicijativa za suradnjom dolazi i od samih studenata, prvenstveno tehničkog usmjerenja, koji su i inicirali prva studentska natjecanja“, naglasio je Adriano Liebhard iz Simensa.

Međunarodni projekt „EDU-LAB“ sufinanciran je sredstvima Europske Unije (ERDF i IPA), a na njemu sudjeluje 18 partnerskih institucija iz 10 zemalja iz sektora visokog obrazovanja i gospodarstva te nacionalnih zakonodavnih institucija. Veleučilište VERN’ je jedan od partnera na ovom projektu, kojeg je Europska komisija kroz EUSDR proglasila jednim od devet najvažnijih strateških projekata za dunavsku regiju. 

Događaj su uvodnim izlaganjima otvorili prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan VERN’a, dr. Caroline Hornstein Tomić, osnivačica Zaklade Znanje na djelu i prof. dr. Wolfgang Schuster, predsjednik organizacije European Foundation for Education, nositeljice ovog projekta.

U okviru događanja održan je i tematski workshop o suradnji obrazovanja i tržišta rada na kojem su sudionici razmijenili ideje, najbolje prakse i iskustva svojih institucija u području pokretanja karijernih centara, poduzetničkih inkubatora, dualnog obrazovanja, upravljanja praksama, zajedničkih kurikuluma i sličnog.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 18.4.2018.