Terenska nastava

Naše studentice na terenskoj nastavi intervjuirale poznatu TV voditeljicu Danielu Trbović

Iako studenti predavanja redovno prate online, posao novinara ne može se učiti „bez terena“, pa su naše studentice intervju s Danielom radile na otvorenom, uz preporučenu distancu.

Ema Arh, Daniela Trbović, Zlatko Herljević i Valentina Kožulj

Daniela Trbović, poznata TV voditeljica i redovita voditeljica VERN’ovih svečanih promocija diplomanata, odmah je pristala na poziv naših studentica za razgovor uz jutarnju šetnju uz Jarunsko jezero.

Naše Valentina Kožulj i Ema Arh intervju su napravile u okviru terenske nastave na studiju Novinarstvo u ime cijele studentske grupe jer iako su svi studenti na predmetu Složene novinarske forme dobili zadatak pripremiti pitanja za Danielu, nastavu prate online, pa dobar dio njih nije u Zagrebu. Stoga su im Valentina i Ema poslale video zapis samog intervjua, koji je realiziran u nazočnosti predavača Zlatka Herljevića, koji je za ovu skraćenu verziju izdvojio nekoliko najzanimljivijih pitanja i odgovora.

Kako ste provodili vrijeme u izolaciji?

S Vesnom Pisarović i s Jankom Popovićem Volarićem trebali smo snimati emisiju 17. ožujka. Snimali bi bez publike , sve je bilo spremno i donesena je odluka da ipak neće biti snimanja. To je bilo u utorak, a u nedjelju je već bio potres tako da sam onda imala „PTSP“, što će biti s poslom, kako će to sve skupa izgledati.

U listopadu prošle godine počeli ste voditi late night show „5.com s Danielom“. Takve emisije u svijetu uglavnom vode muškarci. Kako ste se snašli u ulozi voditeljice takvog showa?

Istina je. Ellen DeGeneres ima dnevni show, a uglavnom late night rade muškarci. S tim da je naš išao između pola deset i pola jedanaest, odnosno navečer. A late nightovi idu baš kasno, oko pola dvanaest.

Koliko dugo (fizički) niste bili na televiziji?

Nisam bila od 17. ožujka , do 15. 5. smo morali ispucati stare godišnje, a ja sam ga imala hrpu, a sad ćemo vidjeti što će biti. Više ne znam što bih gledala. Odgledala sam sve serije, išijas sam dobila od ležanja (smijeh). Špica dana mi je izvođenje psa ujutro. Dani su vrlo slični jedan drugom, više umirovljenički mood, više ne znam koji je dan u tjednu.

Čujete li se s kolegama?

Čujemo se, imamo svoju grupu mi iz emisije pa se čujemo tako ili telefonom. Obitelj čujem telefonom, nismo se neko vrijeme viđali, ali uglavnom sam se organizirala tako da svakih 8, 9 dana idem „na safari“  po špeceraj. Pokušavala sam smanjiti odlaske u kupovinu, počela sam nositi masku. To me sin  Lovro nagovorio. Kuhanje ručka, čišćenje po stanu, a  sad me to popustilo, sada samo razmišljam što ću gledati. HBO, Netflix, više se ne mogu ni na što nakačiti. Sve što me zanimalo sam odgledala, čitam knjige, ali ustvari jedva čekam da se vratim na televiziju. Preporučujem vam HBO, izraelsku seriju „Naši dečki“ o odnosu Izraelaca i Palestinaca. Kratka je, mislim da ima oko osam epizoda.

Što ćete preko ljeta?

Za ljetnu shemu još ne znam što ću točno raditi. Najavljeno je da će emisijia ići dalje i snimljene su tek 22 epizode, tako da ću se vjerojatno pripremati za jesensku sezonu. Gledanost je zasad dobra, a činjenica jest da je televizija moć navike: prvo ljudi trebaju saznati za nešto i pogledati epizodu dvije pa da se onda za nešto zakače. U Hrvatskoj late night show još nije zaživio i ipak smo drugačiji od Amerikanaca, imamo drugačije navike.

Gledatelji pamte i vašu voditeljska uloga u kvizu „Najslabija karika“.

To je bio zanimljiv format. Voditeljski kviz je jako zahvalno raditi jer su tu vrlo čvrsto postavljena pravila. To je format koji poštuješ, a onda između tih obaveznih likova imaš i prostora za improvizaciju. Najslabija karika je BBC- ov format. Postoji tzv. Bible, ogromna knjiga u kojoj je sve propisano. Kviz je u svim zemljama u kojima se emitirao izgledao isto od postave ploča koje su došle iz Londona do toga kako stoje svjetla, a voditelj je netko tko nije voditelj prijatelj, već natjecateljima daje do znanja da nisu dovoljno dobri. To su bilo super za raditi, imala sam odličnu ekipu, zanimljivo i potpuno drugačije.

U tom ste kvizu morali biti odjeveni u crno…

Da, nakon tih šest godina crnine, više crno nisam mogla smisliti neko vrijeme.

Zašto Ireni Grobnik niste priznali odgovor da je oblak najbliže nebesko tijelo?

(smijeh). To je bio scenarij u Bitangama i Princezama te je to bila jedna od zadnjih epizoda. Scenarij za tu epizodu pisao je Ivan Goran Vitez i tamo sam izgovarala sve kao glumica, sve što su scenaristički predvidjeli. To nije u kvizu gdje ti kao voditelj sam formiraš pitanja i improviziraš.

Čega vas je najveći strah da se može dogoditi ispred kamere?

Uživo sam tri godine radila Dobro jutro i ove neke velike stvari Porine, Dore… kada se nešto dogodi uživo, onda više nema povlačenja ručne, peglanja i ponavljanja. To je posve jedna druga vrsta koncentracije i kad radimo 5.com s Danielom nema ponavljanja. To je sasvim neka druga energija kad staneš i ponoviš itd. Uvijek se mogu dogoditi neke nepredviđene situacije. Na jednoj Dori je planulo platno, u Dobro Jutro su nam eksplodirali reflektori, nekada ti zakasni gost, a jedanput kad sam vodila uživo u Dubrovniku zaboravila sam tekst. Volim sve govoriti iz glave, koncentracija mora biti velika.

Odjel za komunikacije
Valentina Kožulj
Datum objave: 26.5.2020.