Osvrt prodekanice za studije

#onokad svi junaci i junakinje igraju za tvoj tim

Naš cilj je bio – uspostaviti nastavu i nastojati biti OK, postići da su studenti „zadovoljni“, odnosno da budu svjesni „okolnosti u kojima sve nastaje i da radimo najbolje što znamo“. No, uspjeli smo nadmašiti sva očekivanja.

Stana Odak Krasić, prodekanica za studije

Drage kolegice i kolege,

kada sam se prije desetak dana prvi put obraćala nastavnicima, pred početak izvođenja nastave na daljinu, najveći problem mi je bio kako komunicirati tri najvažnije poruke koje sam im željela prenijeti:

  • Zamoliti ih da ostanu u pozitivnom duhu i razmišljanjima te nesalomljiva duha, poglavito nakon potresa koji je uspio promijeniti vizuru našega grada, ali ne i borbeni duh svih nas koji u njemu živimo.
  • Motivirati ih da „u ovim izvanrednim i kriznim“ trenutcima isporučimo najbolji „proizvod“ u najboljem mogućem obliku, vođeni načelom poštivanja ishoda predmeta, držeći se visoke razine kvalitete koju imamo i želimo zadržati. I treće …
  • Ohrabriti ih da ne izgubimo naš najjači forte interaktivne nastave i izravne povratne veze sa studentima kroz takozvano iskustveno učenje – od kojeg ne smijemo odustati, samo ga trebamo prilagoditi novonastalim situacijama i tehnoloških izazovima.

Pišući im drugo „pismo“ samo tjedan dana nakon prvog, počela sam sa zahvalom – najprije za hrabrost da su se ovako strmoglavo i u samo dva tjedna pripreme upustili u ovu avanturu, a onda i na profesionalnom doprinosu te posebno entuzijazmu koji su pokazali. Jer, sportskim rječnikom rečeno – razvalili smo!

Nije ovo bio nimalo lagan zalogaj, poglavito kad se sve stavi u brojke:

imali smo 14 dana za pripremu nastave na daljinu za

više od 1.200 aktivnih studenata u ovom semestru

+ 27 studenata na Erasmus+ razmjeni

na svih 14 studija

s održanih 25 online radionica

za ukupno 140 predavača + desetak stručnjaka iz prakse.

Ako vas ovo nije impresioniralo, onda bi trebala brojka od 763 održana sata nastave samo u prošlom tjednu. Cijeli ovaj sastav igrao je kao najbolji tim na svijetu, dok je na klupi sjedilo dvanaest veličanstvenih djelatnika (IT potpore i ostalih službi). Dominirali su u „igri“ uštimani do najsitnijeg detalja.

Naravno da svaki tim ima i svoj stručni stožer – izbornika ili trenera, stratega ili vođu koji ih vode i prate. No, gledajući ih, kao jedan od tih „izbornika“, osjećala sam se nemoćnom, vjerojatno poput Zinédine Zidane 2018. na klupi Real Madrida. Zašto nemoćno? Pa kad na teren šaljete peterostrukog osvajača zlatne lopte, Ronalda i fantastičnog Modrića, osvajača zlatne lopte te godine – možete biti samo nemoćni pred njihovom moći. Eto, takav tim „igrača“ igra za naš VERN’ danas …  

Naš cilj je bio – uspostaviti nastavu i nastojati biti OK, postići da su studenti „zadovoljni“, odnosno da budu svjesni „okolnosti u kojima sve nastaje i da radimo najbolje što znamo“. No, uspjeli smo nadmašiti sva očekivanja – povratne informacije studenata su impresivne. A ja sam sad već i ozbiljno zabrinuta da ih više nećemo moći tako lako izvući iz pidžama i vratiti u učionice. Prvo čega smo postali svjesni je to da nam studenti dolaze u naše domove, no isto tako i mi smo bili u njihovim i to po cijeloj Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, ali i u Portugalu, Španjolskoj, Austriji, Turskoj, Češkoj … Ne samo da smo bili, nego smo i srdačno dočekani. Dakle, „zabijali smo golove i u gostima“.

Sigurna sam da VERN’ za svoj trideseti rođendan nije poželio ovakav dar, uvjerena sam da ni party nije trebao ovako izgledati – iako će ga teško biti nadmašiti: tko će ponovno uspjeti zaustaviti cijeli svijet na nekoliko tjedana ili mjeseci? No, dokazano je da ono što sami želimo često bude puno lošije od onoga što nam drugi daruju.

Dragi naš zreli tridesetogodišnjaku … sretan ti rođendan i ovo je naš dar tebi – u ovoj muci, biti bolji i najbolji, premostiti nemoguće u moguće u tako kratkom roku. A sve ovo možeš samo s timom ovakvih ljudi koje imaš. Kažu da se u nevolji poznaju junaci… mene samo zanima kako li je drugima, jer izgleda mi da su svi junaci i junakinje u našim redovima i da igraju za naš tim? 🙂

Drage kolegice i kolege studenti, budite mi i dalje vedri, veseli i entuzijastični, uvijek gladni novih znanja te ono najvažnije #ostanitedoma jer mi ćemo već naći put do vas.

Srdačan pozdrav,

Vaša
Stana Odak Krasić,
prodekanica za studije
VERN’

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 12.4.2020.