Nastava na daljinu

Online predavanja sluša više od 1.200 domaćih i stranih studenata, a u nastavi sudjeluje oko 140 profesora – ovo su njihovi dojmovi

Od početka provođenja preventivnih mjera na VERN'u smo odmah, uz sve aktivnosti za zaštitu zdravlja naših studenata te nastavnog i nenastavnog osoblja, sustavno počeli pripremati alternativni model izvođenja nastave – na daljinu.

U nepunih deset dana razvili smo stabilan sustav za izvođenje online nastave, održali edukaciju za gotovo 140 profesora, prilagodili akademski kalendar te izradili detaljne upute i vodiče za studente i predavače o korištenju platforme Microsotf Teams za izvođenje online nastave, u koju je ovog semestra uključeno više od 1.200 studenata na svih 14 studija te dodatnih 27 Erasmus studenata iz stranih zemalja.

I dok će predavači istaknuti kako su brza tehnička priprema u izvanrednim okolnostima, edukacija nastavnika i slijedom toga, jednostavna prilagodba novom modelu izvođenja nastave, pozitivne strane u trenutnim okolnostima, ipak naglašavaju i jednu lošu stranu – svima im nedostaju studenti u dvorani, ali, vjerujemo, ne za dugo. 🙂

Marija Volarević

„Nastojim svaki sat učiniti interaktivnim i što je više moguće uključiti studente u online diskusiju. Oni su motivirani i zadovoljni, ali s predavačke strane, nedostaje nam ta puna dvorana“, objasnila je predavačica Marija Volarevićpreddiplomskog studija Odnosi s javnošću

„Online nastava mi omogućuje da u kraćem vremenu obradim više gradiva, a svakako smatram da je prednost ovakve nastave mogućnost koncentriranijega usredotočivanja na gradivo. Nema mjesta za žustra problematiziranja i rasprave te brzo suprotstavljanje mišljenja, jer je to puno jednostavnije uživo u dvorani. Moj je dojam da su i studenti online nastavu doživjeli kao izazov i priliku da svi skupa pokažemo solidarnost, razumijevanje okolnosti koje nas okružuju i dodatno se povežemo u želji da se sve odvija na najbolji mogući način uz zalaganje svih nas, i studenata i predavača“, istaknula je profesorica dr. sc. Lana Hudeček s preddiplomskog studija Novinarstvo.

Studenti najpozitivnijom ističu činjenicu da je kvaliteta održavanja nastave na jednakoj razini kao da se održava u predavaoni.

Rika Szabo, studentica na studiju Turizam

„Predavanja su zaista interesantna i profesori konstantno tijekom predavanja održavaju komunikaciju s nama. Mislim da je VERN’ ovakvom organizacijom nastave i ovakvim pristupom najbolje dokazao koliko mu je stalo do vlastitih studenata“, rezimirala je svoje dojmove studentica preddiplomskog studija Turizam Rika Szabo.

Marin Leskarac, student na studiju Tehnički menadžment

Student preddiplomskog studija Tehnički menadžment Marin Leskarac smatra kako je u ovom trenutku, uslijed pandemije, a i nakon potresa u Zagrebu, studentima iz drugih gradova poput njega ovo izvrstan način studiranja. „Komunikacija i suradnja s profesorima tijekom online nastave je odlična, svatko od studenata može da tako kažem dići ruku za vrijeme online nastave i dobiti dodatne pojašnjenje gradiva koje se u tom trenutku obrađuje. A što se tiče putovanja nas koji nismo iz Zagreba, da, ovo nam je velika ušteda vremena.“

Mnogi su pozitivnim istaknuli i visoku prisutnost studenata online nastavi, koja se na VERN’u bilježi i vrednuje jednako kao i kontaktna nastava u predavaonicama.

Lana Dukanović, studentica na studiju Novinarstvo

„Moji dojmovi o online nastavi su jako dobri. Dolaznost studenata je čak i veća nego na redovnoj nastavi, pa i samim time vidimo visoku motiviranost studenata“, smatra Lana Dukanović, studentica novinarstva.

„Nastavu svih svojih predmeta izvodim na sličan način kao i u predavaonici, s time da je na prvim predavanjima interakcija studenta bila malo suzdržana, ali se kasnije bitno poboljšala. Naravno, u nekim situacijama nije moguće u potpunosti zamijeniti trenutni i izravan uvid te nadgledanje i pomoć u samostalnom rješavanju problemskih zadataka, ali to je moguće nadoknaditi dodatnim pojašnjenjima i uputama“, zaključio je mr. sc. Marijan Milinović, pročelnik diplomskih studija Poduzetnički menadžment te Računovodstvo i financije, kojega je također ugodno iznenadio interes i motiviranost studenata.

mr. sc. Marijan Milinović

„Prisutnost na preddiplomskim studijima je uobičajeno visoka, dok je na diplomskim studijima neuobičajeno visoka“, zaključio je.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 15.4.2020.