Mobilnost studenata

Portugalski Erasmus semestar naše studentice Eve Ilić

U organizaciji europske Erasmus studentske mreže Eva je posjetila i Francusku, Španjolsku i Maroko.

Studentica VERN’ovog preddiplomskog studija Turizma Eva Ilić nam je u svojim dojmovima s Erasmus međunarodne razmjene naglasila kako je boravak u inozemstvu pozitivno utjecao na njezine planove za budućnost, a prijateljstva koja je stekla u Portugalu najposebniji su dio razmjenskog semestra.

„Erasmus mi je pružio priliku da upoznam nove ljude iz cijelog svijeta, steknem vrijedna prijateljstva te živim sama u drugoj državi i gradu. Cijelo to iskustvo mi je pokazalo da mi se isplati otići živjeti van i udaljiti se od svega poznatog. To je pozitivno utjecalo na moje samopouzdanje i planove za budućnost, koji su sada nakon ovog iskustva drugačiji“, rekla nam je Eva.

U Portugalu je studirala na sveučilištu Porto-Universidade Portucalense, a nastava joj je bila izrazito orijentirana prema praktičnom pristupu, grupnom radu, pisanju seminara i sudjelovanju u raznim projektima.

Nastava je bila specifična i zbog činjenice da je namijenjena Erasmus studentima, a suradnja i komunikacija različitih kultura u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima i u slobodno vrijeme, stvaraju nove spoznaje i doprinose osobnom razvoju.

„Većina Erasmus studenata je jako otvorena, vjerovatno su došli iz istih razloga i jednako im je sve novo kao i vama. Iskoristite to i zajedno istražite zemlju i grad u kojem se nalazite. Priključite se u ESN zajednicu ili slične studenske organizacije u kojima ćete imati priliku upoznati puno ljudi i putovati po cijeloj zemlji.“

„Ja sam puno putovala zahvaljujući odličnoj povezanosti Porta zračnim putem i jeftinim letovima koje je moguće kupiti preko Ryan Air, Easy Jet-a, itd. Također, u Portugalu postoji odlična povezanost Flix busom po cijeloj zemlji, a karte su puno jeftinije nego u Hrvatskoj. S obzirom da sam se učlanila u ESN puno smo i s njima putovali, pa sam tako posjetila Francusku, Španjolsku i Maroko, a proputovali smo i veći dio Portugala. Najposebnija mjesta će mi ostati u sjećanju su Azori i Madeira, otočja i autonomne regije Portugala u Atlantskom oceanu s netaknutom prirodom.“

Odjel za komunikacije
Datum objave: 4.8.2022.