Gostujuće predavanje

Potrebe društva sve češće u fokusu uspješnih tvrtki

Tvrtke će ubuduće morati pronaći način kako integrirati društveno odgovorno poslovanje u svoje poslovne modele jer će kupci sve više cijeniti kompanije koje prepoznaju društvene probleme i aktivno doprinose njihovom rješavanju.

Zaključeno je to danas na VERN’u na gostujućem predavanju NJ. E. Diane Helen Madunic, veleposlanice Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj i VERN’ove diplomantice Tene Pick, koje su na temu „Važnost društveno odgovornog poslovanja i socijalnog poduzetništva – globalna iskustva“, upoznale studente s primjenom društveno odgovornog poslovanja u Švedskoj i tamošnjim kompanijama, od kojih mnoge posluju i u Hrvatskoj te poticanjem ženskog poduzetništva kroz društvene projekte u Dubaiju i Indiji.

„Od tvrtki u Švedskoj očekujemo da prate Pravilnik o društveno odgovornom poslovanju koji je usvojen u švedskom parlamentu i da integriraju održivost u svoje temeljno poslovanje. Te se odnosi na sve švedske tvrtke globalno, pa i one koje posluju u Hrvatskoj, njih pedesetak. Švedska od njih također očekuje da analiziraju svoju proizvodnju i lance opskrbe te utvrde rizike održivosti i o tome transparentno izvještavaju“, objasnila je postavke društveno odgovornog poslovanja u Švedskoj veleposlanica Madunic, koja je do stupanja na veleposlaničku funkciju obnašala dužnost veleposlanice za područje korporativne društvene odgovornosti u švedskom Ministarstvu vanjskih poslova.

„Prema EU direktivi sve tvrtke koje zapošljavaju više od 500 djelatnika moraju podnositi izvješća o aspektima društveno odgovornog poslovanja, dok smo u Švedskoj taj uvjet postavili za sve poslovne organizacije s više od 250 zaposlenika. Prošle godine izvješća je podnijelo više od 1.600 švedskih tvrtki“, istaknula je veleposlanica te ilustrirala na koji način društveno odgovorno poslovanje integriraju Scania, IKEA te H&M.

Da će uspješnost poslovanja kompanija u budućnosti sve više ovisiti o prepoznavanju i rješavanju društvenih potreba, istaknula je i VERN’ova diplomantica Tena Pick, stručnjakinja za socijalno poduzetništvo koja je razvijala projekte po Dubaiju, Bliskom Istoku, Karibima i Aziji, a u Indiji je trenutno pokrenula projekt poticanja ženskog poduzetništva ProjectKAL.

„Projekti socijalnog poduzetništva imaju sve veći utjecaj na današnje društvo i sve su bolje percipirani, posebno u razvijenim te zemljama u razvoju, budući da se njima može utjecati na pozitivne društvene promjene, pa čak i razbijanje predrasuda“, poručila je.

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 15.1.2019.