Online gostujuće predavanje

Predstavnici UNHCR-a i udruga civilnog društva naše studente upoznali s projektom „Izgradnja društva dobrodošlice“

Što je to migrantsko društveno poduzetništvo? Koje društvene inovacije nude rješenja u migrantskim krizama i kako mogu pomoći tražiteljima azila?

Isječak s online predavanja

U okviru nastave na kolegiju Socijalno poduzetništvo i društvene inovacije nedavno su gostovali predstavnici međunarodnih institucija i udruga civilnog društva, koji su za studente preddiplomskog studija Ekonomija poduzetništva održali predstavljanje projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“.

Riječ je o projektu i programima za uključivanje izbjeglica u dostupne formalne i neformalne programe potpore koje su studentima predstavili Jan Kapić, glasnogovornik Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR for Refugees), Mirjana Vergaš, Protection Associate pri UNHCR-u i Tijana Tešija, voditeljica programa u udruzi MI Split.

Gosti su istaknuli kako je trenutno u Hrvatskoj 500 izbjeglica i 500 tražitelja azila, uključujući i djecu te su im objasnili da tražitelji azila imaju pravo na besplatno učenje hrvatskog jezika, što im je osnovni preduvjet za pronalazak posla. Osim toga, dodali su, mnogo je primjera osoba koje su nakon statusa izbjeglica dobile azil, pa sada otvaraju svoja poduzeća i zapošljavaju tražitelje azila, kako bi im olakšali integraciju i pomogli u rješavanju njihovih problema.

U nastavku predavanja glasnogovornik Jan Kapić predstavio je studentima ulogu UNHCRa u brzi o izbjeglicama, te povijest razvoja programa pomoći izbjeglicama koji ima tri cilja: spašavanje života, zaštita prava i izgradnja boljeg života izbjeglica. Predstavio im je i brojne statističke podatke, kako bi studenti dobili dublji uvid u problematiku – dužinu trajanja izbjegličkih kriza, neizvjesnost s kojom se izbjeglice susreću, koje su emitivne, a koje receptivne zemlje, itd.

Mirjana Vergaš iz UNHCR-a studentima je pojasnila koji su programi i aktivnosti integracije izbjeglica u hrvatsko društvo te im ukazala na terminološke nejasnoće i razlike između migranata, izbjeglica, tražitelja azila i azilanata.

Uz mnoštvo korisnih savjeta i nova znanja koja su stekli, studenti su kroz ovo predavanje prikupljali informacije i dublje upoznavali temu kojom su se bavili u jednom dijelu njihovog projektnog zadatka u okviru kolegija.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 19.6.2021.