Putopis

Putopisni podvig našeg profesora Ivana Tante – 930 kilometara pješice od Francuske do Španjolske

Put u Santiago, odnosno Put Sv. Jakova ili Francuski put ruta je u dužini od oko 800 kilometara, koja vodi iz Francuske u španjolski grad Santiago de Compostelu.

Put u Santiago, odnosno Put Sv. Jakova ili Francuski put (španj. Camino de Santiago Francés) ruta je u dužini od oko 800 kilometara, koja vodi iz Francuske u španjolski grad Santiago de Compostelu, u kojemu su pohranjene moći apostola Jakova.

Uz brojne hodočasnike, ruta je atraktivna i mnogim pustolovima koji iz raznih razloga žele proći rutu od ne samo 800 km do Santiaga, već i od 930 km do Muxie na španjolskoj atlantskoj obali (španj. Costa del morte, u prijevodu Obala smrti).

Na taj se duži put odvažio i naš profesor, dr. sc. Ivan Tanta, čije putopisne zabilješke prenosimo u nastavku. 

„Klasični Camino de Santiago Francés počinje na Pirinejima u francuskom gradu Saint-Jean-Pied-de-Port udaljenom oko 799 km od Santiaga, odakle sam krenuo na put 22. srpnja. Iako i ostala okolna mjesta tvrde da ova ruta počinje upravo u njima, svi se ti manji putevi spajaju u mjestu Puente la Reina. 

Od tamo, preda mnom je bio prvi ispit – prijelaz preko Pirineja, a potom visoravni zvane Mezzeta. Doduše, Pirineje se prođe za dva dana, ali se ravnicu od nekih tristotinjak kilometara prolazi u tjedan i pol. Ima se tuda što za vidjeti: životopisni pejzaži, ali i nekoliko većih gradova koji se nalaze na samoj ruti, a koji nude brojne znamenitosti i mjesta za prenoćište poput Pamplone, Burgosa, Leóna, Astorga, itd. te naravno Santiago de Compostele. 

Na samoj ruti može se primijetiti veći broj crkava u čast Sv. Jakova koje datiraju iz 11. i 12. st., kulturnih vrednota, ali i prenoćišta (španj. Albergue), u kojima se može prespavati za doista sitan novac, od 5 do 12 eura. No, potrebno se pridržavati posebnih pravila: da biste uopće mogli prenoći morate posjedovati ‘hodočasničku putovnicu’; jedna osoba ne može dva dana boraviti u istom prenoćištu, osim ako nije bolesna; prenoćište morate napustiti u ranim jutarnjim satima, najčešće do 8 sati; te posljednje, nema kasnih lijeganja i uznemiravanja drugih hodočasnika, prenoćišta se zaključavaju do 22 sata i tada se gase svijetla. Što se tiče ove putovnice, nju morate nabaviti prije kretanja na put, jer osim što se u nju udaraju pečati tijekom puta, ona je preduvjet za dobivanje diplome, za koju morate prijeći najmanje 100 km pješice, odnosno 200 km biciklom ili konjem. 

Cijeli Put Sv. Jakova prelazi se u prosjeku za 30 dana, odnosno oko 26 km dnevno. Naravno, postoje dani kada možete prijeći i više, ako vam to dozvoljava konfiguracija terena, ali i oni dani kada vas usporavaju kiša, snijeg, bolest, umor ili najčešće žuljevi. 

Tijekom putovanja često ćete primijetiti žutu strelicu ucrtanu na kamenju, koja vam pokazuje pravac i udaljenost do Santiaga. E tu sada slijedi zanimljivost. Naime, rutu sam zapravo završio dva puta. ‘Prvi put’ u Finisterri, ili skraćenici od Fin della tierra, što bi u prijevodu značili Kraj svijeta. Naime svjetionik na istoimenom rtu vrijedio je srednjevjekovnim hodočasnicima kao doista kraj svijeta nakon kojeg počinje beskrajni ocean. Potom sam se vratio na rutu i ‘drugi put’ završio u Muxii, malom ribarskom mjestu, ispred spomenika hodočasnicima svih vjera i razloga putovanja, koje je zapravo i službeni završetak rute od 930 kilometara. 

Za kraj mogu dodati kako hodočasnički pozdrav glasi Buen Camino ili u prijevodu Dobar vam put. Na taj se način pozdravljate po ruti s drugim hodočasnicima i avanturistima, kojima želite uspješan završetak putovanja. Pa, u tom duhu, svim čitateljima želim Buen Camino.“

Odjel za komunikacije
Datum objave: 5.10.2017.