„HULT Prize 2018.“

Putuju u San Francisco: USB-om za energetsku štednju naši studenti se natječu za milijun dolara

Članovi tima su za regionalno finale odabrali San Francisco, gdje će se sa svojom idejom natjecati protiv ostalih studentskih timova s nekih od najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, Oxforda, Stanforda, MIT-a, itd.

HULT Prize 2018.

Uzgajanje i korištenje mikro algi, iskorištavanje ostataka od skuhane kave, desalinizacija vode, korištenje vjetrenih turbina, izgradnja samoodrživih kuća, pokretanje novog koncepta trgovina koji smanjuje broj gladnih i mijenja životne navike, iskorištavanje potencijala sjemena konoplje, uporaba energetskih panela, pročišćavanje vode ili izdvajanje energije iz otpada – sve su to modeli i ideje koje su studenti osmislili kako bi odgovorili na izazov kako iskorištavanjem energije unaprijediti živote 10 milijuna ljudi do 2025.“.

Tema je to ovogodišnjeg globalnog studentskog natjecanja „HULT Prize 2018.“, čiji je nacionalni finalni pitch jučer održan na Veleučilištu VERN’, a na njemu je svoje ideje predstavilo ukupno 12 studentskih timova.

Najboljom idejom koja izravno doprinosi iskorištavanju energetskih resursa u svrhu unaprjeđenja ljudskih života proglašena je ona studentskog tima SENTO Solutions, kojega čine VERN’ovi studenti Andro Bunić, Jakov Bajić, Petar Fruk i Moreno Pavličić. Oni su za rješenje ovog globalnog izazova osmislili proizvod pod nazivom „Software Defined Radio (SDR) USB stick“, a riječ je o uređaju koji potiče stanovništvo na praćenje potrošnje energije i  planiranje ušteda. 

„USB stick bi detektirao nekontroliranu ili pretjeranu potrošnju energije u našem okruženju, poput plina, vode ili struje. Uz povezanost s nekim pametnim uređajem, poput mobitela i pristup internetu, korisnik bi u stvarnom vremenu bilo gdje i bilo kada imao pregled nad potrošnjom energenata u svome stanu. Na taj način, ne samo da podižemo sigurnost građana u slučaju mogućeg curenja plina ili vode, nego i ih potičemo i na štednju, koja bi se kasnije kroz sustav podrške nagrađivala pametnim energetskim tokenima“, objasnili su predstavnici tima.

Pobjedom na nacionalnom finalnom pitchu, tim SENTO Solutions osvojio je put na regionalno finale globalnog studentskog natjecanja HULT Prize 2018., u regiju prema vlastitom izboru (London, San Francisco, Boston, Dubai ili Šangaj), u kojem će se boriti za ulazak u veliko finale i glavnu nagradu od 1.000.000 američkih dolara za realizaciju svoje ideje.

Članovi tima su za regionalno finale odabrali San Francisco, gdje će se sa svojom idejom natjecati protiv ostalih studentskih timova s nekih od najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, Oxforda, Stanforda, MIT-a, itd. Hrvatska će svoje predstavnike u regionalnom finalu tako imati i četvrtu godinu zaredom, a natjecanje se na Veleučilištu VERN’ izvodi u suradnji sa startup akceleratorom The Hult Prize Fundation.

Studenti su na ovogodišnjem natjecanju imali zadatak predložiti društvenopoduzetničke ideje i projekte na temu Harnessing the Power of Energy, a sudjelovanje studenata iz cijeloga svijeta i globalna važnost izazova na koje studenti predlažu rješenja, razlog je zašto se ovo natjecanje kolokvijalno naziva i „Nobelova nagrada za studente“. 

Svakako vrijedi istaknuti da su svi članovi žirija pobjedničkom timu ponudili svoje savjetodavne usluge, kao i ostalim timovima koji se u nastavku selekcijskog procesa plasiraju u regionalna finala. Također, pobjedničkom timu, kojemu sada predstoji priprema i razrada koncepta za regionalno finale, podršku je pružio i IMPACT HUB Zagreb, koji već treću godinu zaredom pobjednicima nacionalnog pitcha pomaže kroz logističku podršku i networking.

STRUČNI ŽIRI

Hermes Arriaga

Impact HUB

Goran Jeras

Zadruga za etičko financiranje/Etička banka

Marija Mažić

Reach for Change Croatia

Darije Josić 

Sense ESCO

 

POPIS SVIH FINALISTA

TIM:

ČLANOVI:

A-Farm Biofuels 

Helena Jovović, Juraj Borić i Katarina Jurić

Coffee Grounders                

Monika Čataković, Davor Ante Tadić, Juraj Roginić i Dragan Đuričić 

CroTeam      

Matija Lukić, Mia Brajković, Mirna Maravić i Tena Jelečanin 

Employ the Nature 

Magdalena Bednjanec, Patrik Dokolenić, Doris Džunić i Adrian Perhoč 

goGreen Housing 

Zrinka Nesnidal, Luka Katavić, Ivan Opačak i Juraj Batelja        

HELM 

Hana Bečirević, Eda Licul, Leila Harbaš i Morana Jednak

Hempy 

Ivan Pavao Gvajec, Matej Triska, Filip Gorupić i Hrvoje Vrčić

Roomies 

Monica Rogić, Dora Škare, Klara Sablić i Marija Momčinović 

Sento Solutions 

Andro Bunić, Jakov Bajić, Petar Fruk i Moreno Pavličić 

Team MDx2 

Dario Josipović, Marta Miš, Dino Knežević i Matija Kunac

The Incredibles 

Jana Ivaniš, Lovro Ivin i Tiffany Devald

Team Gen Recycle  Ella Gavrić,  Mislav Tica i Mihovil Kraljik 
Odjel za komunikacije
Datum objave: 22.12.2017.