Terenska nastava

VERN’ovi studenti Novinarstva sudjelovali na prvom Press klubu Europa

VERN'ovi studenti 3. godine preddiplomskog studija Novinarstva su u okviru terenske nastave sudjelovali u radu prvog Press kluba Europa.

VERN’ovi studenti 3. godine preddiplomskog studija Novinarstva su u okviru terenske nastave, u pratnji predavača Zlatka Herljevića, sudjelovali u radu prvog Press kluba Europa, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, čiji je gost bio Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Panel je moderirala komentatorica i urednica Jasmina Popović, a premijer i njegovi sugovornici, poznati hrvatski novinari i urednici, osvrnuli  su se na događaje koji su obilježili 2017. godinu na europskoj razini, s fokusom na veću integraciju Hrvatske u Europsku uniju u budućnosti.

S premijerom su mišljenja razmijenili Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, Katarina Periša Čakarun, urednica na Hrvatskoj radio-televiziji, Bojan Divjak, glavni urednik Glasa Slavonije te Branko Mijić, kolumnist Novog lista.

Prema premijeru Plenkoviću najvažniji događaji za Europsku uniju u ovoj godini bili su 60. obljetnica Rimskih ugovora u kontekstu Brexita, izbor francuskog predsjednika Macrona te „ostanak“ njemačke kancelarke Angele Merkel.

„Schengen i Euro su dva okvira europske politike Vlade, dva strateška cilja koja trebamo ostvariti u narednih nekoliko godina“, naglasio je premijer Plenković.

Panelisti su komentirali izbjegličku krizu, otvorena granična pitanja sa susjednim zemljama i pripreme za predsjedanje Hrvatske EU, u prvoj polovici 2020. godine. Premijer je rekao kako se Vlada intenzivno priprema. „To će biti najzahtjevniji događaj za sve naše resore“, izjavio je.

(Milan Pavičić)