Međunarodna mobilnost studenata

Strane studente na VERN’u dojmila interaktivna nastava te praktični rad na projektima i poslovnim slučajevima

Interaktivna i zanimljiva nastava, praktični rad na projektima i poslovnim slučajevima, dostupnost profesora te višestruka korist stečenog znanja za razvoj poslovnih karijera – zajednički je dojam stranih studenata koji su na VERN'u studirali u zimskom semestru u okviru Erasmus+ programa međunarodne razmjene.

„Na Erasmusu sam željela steći znanja iz nekih novih područja, pa sam tako na VERN’u odlučila studirati kolegije koje nemam priliku slušati na svom fakultetu. Izabrala sam područje PR-a, novinarstva i komunikacija, a studirala sam na kolegijima: Foto novinarstvo, Engleski kao jezik medija, Medijska industrija, Oblici komunikacije, Glasnogovorništvo i javni nastup, Odnosi s medijima te Odnosi s javnošću“, otkrila nam je Sidney van der Leeden s nizozemskog Sveučilišta Avans.

Dodaje kako ju je iznenadila količina praktičnog dijela nastave, projekata i prezentacija na kojima su studenti radili, što se značajno razlikuje od klasične, pisane provjere stečenog znanja.

„Praktični rad na studijama slučaja i projektima je bio vrlo zanimljiv, a tako smo imali priliku odmah primijeniti i provjeriti stečeno znanje u praksi, na jedan novi i poučan način, poput rada u TV studiju, snimanja pred kamerama i slično.“

Sidney, Benedetto i Dawid na Erasmus semestru na VERN’u

Za razliku od nje Benedetto Scordo iz Italije je studirao na kolegijima Osnove poslovne psihologije i komunikacija, Engleski kao jezik medija, Osnove poduzetništva, Uvod u online i digitalne medije te Mikroekonomija.

„Iskusio sam drugačiji pristup studiranju, posebno kod provjere znanja jer sam na samo dva kolegija imao klasične pismene ispite, dok sam na ostalim kolegijima teorijsko znanje primjenjivao u praksi i ispite polagao kroz rad na projektima“, zaključio je Benedetto pohvalivši mentorsku podršku profesora.

Dawid Jochacy je razmišljao o Erasmus semestru u Bukureštu, Pragu ili španjolskim gradovima, ali izbor mu je na kraju pao na Zagreb i Sveučilište VERN’, a posebno ga je oduševilo što su svi Erasmus studenti iz različitih zemalja neke kolegije slušali zajedno te su zajedno radili na projektnim zadacima.

„Na taj način smo imali priliku upoznati mnogo kolega iz različitih zemalja i različitih kultura“, rekao nam je Dawid koji je pohađao istih pet kolegija kao i Benedetto želeći proširiti spektar znanja koja inače stječe na svom matičnom fakultetu na Sveučilištu Carlo Bo u Italiji.

„Svidjela mi se interaktivnost koju profesori potiču na nastavi kao i način polaganja ispita koji se ne bazira samo na pisanom ili verbalnom izlaganju teorijskih koncepata, već na praktičnoj primjeni stečenog znanja kroz projekte i prezentacije.“

U zimskom semestru ove akademske godine, od listopada 2021. do ožujka 2022., na Erasmus semestru na Sveučilištu VERN’ studiralo je više od 50 studenata iz 11 država

Odjel za komunikacije
Datum objave: 5.4.2022.