Međunarodna suradnja

VERN’ovi predavači angažirani u globalnom projektu za planiranje pametnih rješenja za stariju populaciju

Naši su se predavači pridružili globalnoj mreži stručnjaka s američkih, britanskih, portugalskih, rumunjskih i brojnih europskih sveučilišta i institucija.

mr. sc. Hrvoje Belani

VERN’ovi predavači mr. sc. Hrvoje Belani i mr. sc. Igor Ljubi angažirani su kao istraživači na međunarodnom projektu „Interdisciplinary Network on Smart Healthy Age-friendly Environments“ (Međunarodna interdisciplinarna mreža za pametna, zdrava i dobno prihvatljiva okruženja), koji je dio nove COST akcije usmjerene suradnji akademske i poslovne zajednice, izgradnji znanstveno-istraživačke mreže suradnika te osmišljavanju pametnih rješenja koja će olakšati život osobama treće životne dobi.

Naši su predavači izabrani u upravni odbor projekta na razdoblje od četiri godine i tako su se pridružili globalnoj mreži stručnjaka koji će planirati pametna tehnološka rješenja, poput stručnjaka s američkog Sveučilišta Case Western Reserve, britanskog Sveučilišta De Montfort, portugalskog Sveučilišta Evora, albanskog Sveučilišta Epoka, litvanskog Sveučilišta za zdravstvene znanosti, rumunjskog Sveučilišta Bucharest, te brojnih međunarodnih znanstvenih institucija.

Cilj im je potaknuti razvoj svijest te podržati stvaranje i primjenu zdravih, pametnih i održivih digitalnih koncepata za sve generacije. Ovom će se akcijom nastojati prevladati kritične praznine koje nastaju kako na konceptualnoj tako i na pragmatičnoj razini inovacija, kako bi se pospješilo rješavanje izazova za građane treće životne dobi na znanstvenoj i političkoj razini u Europi.

Sudionici akcije su nedavno, u okviru šire inicijative SHAFE (Smart Healthy Age-friendly Environments), objavili i zajednički programski dokument u kojem su predstavljene preporuke za promicanje zdravijeg okruženja za sve građane te stvaranje dostupnog i održivog okruženja uz pomoć informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Programski dokument, u kojem je kao jedan od partnera navedeno i Sveučilište VERN’, iznosi pokazatelje za mjerenje napretka i uspjeha u realizaciji ovog koncepta, a dostupan je OVDJE.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 12.10.2020.