Terenska nastava

VERN’ovi studenti novinarstva upoznali kako nastaju najčitanije dnevne novine Večernji list

Studenti 3. godine VERN'ovog preddiplomskog studija Novinarstva su u okviru terenske nastave na kolegiju „Uređivanje u praksi“ posjetili redakciju Večernjeg lista.

Studenti 3. godine VERN’ovog preddiplomskog studija Novinarstva su u okviru terenske nastave na kolegiju „Uređivanje u praksi“, u pratnji predavača Dražena Klarića posjetili redakciju Večernjeg lista.

Predavač Klarić, ujedno i glavni urednik Večernjeg lista, studente je detaljno upoznao s radom redakcije, strukturom uredništva i podjelom zadataka unutar konvergirane redakcije.

Za početak, studenti su u konferencijskoj sobi simulirali kolegije kroz koje prolazi uže uredništvo, a zatim su prošli stvaran global Večernjeg lista i raspored pojedinih tekstova u rubrikama te su pogledali katalog dizajnerskih rješenja određenih stranica i upoznali tijek stvaranja najvećih priča u danu.

U obilasku redakcije, glavni urednik je studente upoznao s brojnim rubrikama i specijaliziranim novinarima koje Večernji list još uvijek ima za razliku od nekih drugih redakcija – od važne gradske rubrike, do unutarnje i vanjske politike, gospodarstva, kulture i sporta. Prisutni su bili čak i specijalizirani novinari koji već dugi niz godina proučavaju kompleksne teme poput turizma i crne kronike.

Studenti su također razgledali najstarija izdanja „Večernjaka“, čije su naslovnice izložene na zidovima, pa tako i jubilarnu prvu naslovnicu najstarijeg izdanja Večernjeg lista, tiskanog 1. srpnja 1959. godine.

Uslijedio je posjet odjelu internetskih novinara, dizajnera, redaktora i ostalih službi te uredima užeg uredništva, a studenti su iz prve ruke imali priliku vidjeti kako nastaju razne infografike, prikazi i ilustracije koje će biti objavljene idućeg dana. Usput su sreli i Ružicu Cigler, dugogodišnju novinarku Večernjeg lista, a ujedno i predavačicu na VERN’u, koja u Večernjem listu trenutačno obnaša dužnost zastupnice čitatelja.

Nakon obilaska redakcije, Dražen Klarić je studentima pojasnio i djelatnosti ostalih odjela unutar Styrijine grupacije, pa tako i Poslovnog dnevnika u čijoj su redakciji studenti upoznali i glavnog urednika tih novina Mislava Šimatovića.

Studenti su na ovoj terenskoj nastavi uvidjeli kakav je proces nastanka dnevnih novina te koja su zaduženja urednika u koordinaciji nastanka novinarskih priča u dnevnom tisku. 

(Andro Anić)

Odjel za komunikacije
Datum objave: 30.11.2016.