Gostujuće predavanje

Za studente VERN’a održano gostujuće predavanje o „gospodarskoj diplomaciji“

Studentima je naglasio kako je potrebno razlikovati tri vrste diplomacije: gospodarsku, ekonomsku i komercijalnu diplomaciju.

dr. sc. Dubravko Žirovčić

Na VERN’u je 22. studenoga gostovao dr. sc. Dubravko Žirovčić, voditelj Službe za diplomatsko usavršavanje u Diplomatskoj akademiji pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, koji je za studente VERN’ovih diplomskih studija Poduzetničkog menadžmenta, Upravljanja poslovnim komunikacijama i Održivog razvoja turizma održao predavanje na temu „gospodarske diplomacije“.

Studentima je naglasio kako je potrebno razlikovati tri vrste diplomacije: gospodarsku, ekonomsku i komercijalnu diplomaciju. 

Gospodarska diplomacija obuhvaća vješto i učinkovito međunarodno komuniciranje (diplomacija) te zaštitu i promicanje vlastitih gospodarskih interesa. Ona predstavlja način na koji države vode svoje gospodarske odnose, kako donose odluke na nacionalnoj razini, kako potom pregovaraju na međunarodnoj sceni s drugim međunarodnim subjektima te kako se ta dva procesa međusobno prožimaju.

Zatim, ekonomska diplomacija obuhvaća djelatnost državnih aktera prema međunarodnim organizacijama i integracijama (Svjetska banka, MMF, WTF, EU, ASEAN, NAFTA, itd.) te u bilateralnim pregovorima s pojedinim zemljama, kada se pregovaraju i sklapaju dvostrani gospodarski sporazumi (izbjegavanje dvostrukog oporezivanju, promicanje i zaštita ulaganja, turistička suradnja, itd.). 

Komercijalna diplomacija, pak, predstavlja sve aktivnosti koje država poduzima za potporu i promociju svojih gospodarskih subjekata putem mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava, komorskog sustava, državnih agencija, izvoznih banaka u državnom vlasništvu, itd.

Hrvatska kao mala država još mora raditi na jasnijem artikuliranju svojih gospodarskih ciljeva te unapređenju gospodarske diplomacije, koja će doprinositi njihovu ostvarivanju, naglasio je predavač, inače i autor prvog udžbenika na hrvatskom jeziku „Gospodarska diplomacija – Izabrani nacionalni modeli“, u kojeg je  uz  moderne znanstvene teorije i spoznaje ugradio i svoje ekonomsko znanje i višegodišnje diplomatsko iskustvo.

VERN’ove profesorice dr. sc. Jadranka Ivanković i mr. sc. Zrinka Gregov složile su se s konstatacijom da će i najbolja gospodarska diplomacija ostati samo „lijep dućan praznih polica“, ako ne bude hrvatskih poduzetnika i poduzeća koja na svjetskom tržištu imaju što ponuditi.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 26.11.2016.