VERN' Forum

Na VERN’u održan panel s veleposlanicima Francuske, Španjolske, Italije i Albanije

Na VERN'u je održan panel pod nazivom „The Mediterranean as it has never been“ na kojem su gostovali veleposlanici Francuske, Španjolske, Italije i Albanije.

„The Mediterranean as it has never been“

Na VERN’u je održan panel pod nazivom „The Mediterranean as it has never been“ na kojem su gostovali Nj.E. Corinne Meunier, veleposlanica Francuske u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Eduardo Aznar, veleposlanik Španjolske u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Italije u Republici Hrvatskoj te Nj.E. Ilir Melo, veleposlanik Albanije u Republici Hrvatskoj.

S dekanom VERN’a i cijenjenim stručnjakom za geopolitiku, prof. dr. sc. Vlatkom Cvrtilom veleposlanici su analizirali izazove koji stoje pred zemljama Mediterana, iz perspektive migracijskih trendova te njihovog manifestiranja na mediteranski mentalitet, sigurnosnu politiku, implementaciju političke agende EU te gospodarstvo i demografiju.

Opći je stav veleposlanika da bi stanovništvo mediteranskih zemalja trebalo izgraditi zajednički osjećaj pripadnosti mediteranskom identitetu, jer se samo tako mogu povezati oko zajedničkih izazova, nastojanja u uspostavi mira i izgradnji prosperiteta. Međutim, također su istaknuli da izazovi i odgovornosti mediteranskih zemalja u kontekstu Europske unije, u pogledu prioriteta nadilaze regionalni okvir. 

„Migracije, smirivanje sukoba, energetika, očuvanje okoliša i uspostava održivog turizma ključni su izazovi budućnosti na Mediteranu, na koji otpada čak 30 posto ukupnih turističkih kretanja u svijetu“, istaknula je francuska veleposlanica Nj.E. Corinne Meunier. 

„Iz perspektive današnjih izazova, najvažnije je razvijati suradnju među zemljama, kako na razini Mediterana tako i na razini cijele EU. Ako se EU i Europa žele uspješno nositi s izazovima na jugu Mediterana, prvo moraju uspješno riješiti izazove na balkanskoj području Mediterana“, naglasio je albanski veleposlanik Ilir Melo. 

„Na području Mediterana 90 posto trgovine odvija se unutar članica EU, dok se 9 posto trgovine odvija između EU i južnog Mediterana, a samo 1 posto među južnim zemljama. Što više potičemo ekonomski rast na južnom dijelu, bit ćemo uspješniji u rješavanju migracijskih pitanja“, upozorio je talijanski veleposlanik  Adriano Chiodi Cianfarani. 

„Migracije su fenomen, a krize koje danas vidimo mogu prerasti u stanje stvari. Stoga će migracije u globalnom okruženju postati stalna karakteristika naših života. Činjenica je da Afrika ima više od jedne milijarde stanovnika i taj će broj do kraja stoljeća rasti, dok će se istovremeno broj Europljana smanjiti za 100 milijuna, a očekivanja su da će u Europu iz Afrike migrirati još 400 milijuna ljudi. Najbolji mehanizam je stoga, poticati razvoj tih zemalja“, zaključio je španjolski veleposlanik Eduardo Aznar.

U okviru ovog panela na VERN’u je postavljena i izložba „Mali otoci – prvaci održivosti“, koja se održava u suradnji s francuskim Konzervatorijem za primorje.