Znanost i znanje

Više od 600 građana posjetilo prvu „Noć znanja“

Ova jedinstvena znanstveno-edukativna manifestacija, po prvi put u Hrvatskoj održana je ovoga petka 15. rujna na Sveučilištu VERN'.

Više od 600 građana na prvoj „Noći znanja“ u Hrvatskoj željelo je čuti što o aktualnim temama u znanosti, društvu i ekonomiji misle član škotske akademije Royal Society of Edinburgh, ugledni dirigent i profesor na Glazbenoj akademiji, inovativni profesor arhitekture i mnogi drugi renomirani domaći znanstvenici i stručnjaci.

Ova jedinstvena znanstveno-edukativna manifestacija, po prvi put u Hrvatskoj održana je ovoga petka 15. rujna na Sveučilištu VERN’, koje je od 19:00 do 23:30 sati bilo otvoreno za sve građane koji su  mogli prisustvovati predavanjima na temu medicine, astronomije, geopolitike, arhitekture, ekonomije, itd.

Događaj je otvorio rektor Sveučilišta VERN’, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, koji je istaknuo kako su akademski centri generatori novih znanja, ali „znanje ne smije ostati zatvoreno u učionicama i istraživačkim centrima, nego ono mora biti na korist društva i javno dostupno“.

Svoja razmišljanja i ideje posjetiteljima su predstavili: prof. dr. sc. Igor Rudan sa Sveučilišta u Edinburghu na temu „Preživljavanje: prošlost, sadašnjost i budućnost ljudske vrste“, zatim dirigent i profesor na Glazbenoj akademiji Mladen Tarbuk na temu „Kako je folk postao turbo“, profesor na Arhitektonskom fakultetu dr. sc. Idis Turato na temu „Pravo na kreativnu pogrešku“, predavačica s VERN’a dr. sc. Mirela Holy na temu „Gerila marketing“, književnik Zoran Ferić na temu „Pod nož – potreba suvremenog čovjeka za stalnom promjenom identiteta“, Ante Radonić iz Tehničkog muzeja Zagreb na temu „Svemirska era čovječanstva“, doc. dr. sc. Nino Raspudić s Filozofskog fakulteta na machiavellijevsku temu „Opravdava li cilj sredstvo“, dr. sc. Goran Selanec iz Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na temu „Slučaj Uber – pravni aspekti sharing economy u EU“, dr. sc. Sandra Švaljek na temu „Porez na nekretnine“, dok je rektor Sveučilišta VERN’ Vlatko Cvrtila govorio o „Novom svjetskom poretku“.

Predavanja su održana u formi 45-minutnih izlaganja, nakon koji su posjetitelji s predavačima mogli razmijeniti svoje ideje i razmišljanja o predstavljenim temama. Njihov interes i komentari pokazali su da građani percipiraju i prate globalne promjene te podržavaju znanstveni pristup analizi tih trendova i primjenu znanstvenih spoznaja i otkrića u izgradnji društvenog i ekonomskog prosperiteta.

U okviru VERN’ove dokumentarne platforme FORUM.dok, na prvoj „Noći znanja“ su održane i projekcije triju dokumentarnih filmova, kao svojevrsni kroki društvenog i tehnološkog razvoja: „Tko bi rekao: fantazije umreženog svijeta“, „Trst, Jugoslavija“ i „Web Junkie“. Slobodno vrijeme između predavanja i projekcija posjetitelji su kratili u obilasku VERN’a te u chillout zoni, uz zvuke saksofonskog kvarteta SaKS i gitarskog trija Desfallaciendo.

Detaljnije informacije o prvoj „Noći znanja“ dostupne su na internetskoj stranici www.noc-znanja.vern.hr.

Cjelovitu galeriju fotografija možete pogledati na VERN’ovoj Facebook stranici.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 16.9.2017.