#EducationMeetsBusiness

Za uspješan dizajn, dizajner mora poznavati opću kulturu, jezik simbola, psihologiju boja…

Tko je dizajner? Kako ta osoba iz jednog kreativnog kaosa stvara red? Iz perspektive filma, što radi dizajner u filmskoj industriji...

Tko je dizajner? Kako ta osoba iz jednog kreativnog kaosa stvara red? Iz perspektive filma, što radi dizajner u filmskoj industriji? On je, naime, sastavni dio filmskog seta i radi zajedno s Art Directorom, a zadužen je za cjelokupni vizualni kod koji se pojavljuje u određenom filmu.

Primjerice, ako se radnja filma odvija u budućnosti, onda dizajner zajedno s Art Directorom i redateljem mora predočiti kako će neka scena izgledati za 50 ili 100 godina.

Prema riječima Branimira Lazanje, dizajnera i predavača* na VERN’ovom preddiplomskom studiju Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje: „On mora promisliti kako će izgledati odjeća, cigarete, omoti, kako će hrana biti dizajnirana, kakve će biti reklame na zgradama, kakav grafizam će ljudi nositi po sebi, kako će tehnologija izgledati i tehnološka sučelja, kako će izgledati telefoni u budućnosti,… Nakon što je pala zadnja klapa i zadnji montažni rez, dizajner kreira plakat, špicu i zajedno s marketinškim agencijama osmišljava promociju tog filma“.

U video prilogu saznajte između ostalog još više zanimljivih detalja o vezi dizajnera i komunikacija, dizajnera i filma te dizajnera i videoigara.

*Predaje i na diplomskom studiju Upravljanje poslovnim komunikacijama.