InspiratiV'ni petak

Foto izložba naše studentice Sare Horvatić izazvala značajan interes javnosti

Ovo je našoj kolegici druga samostalna izložba.

Sara Horvatić, studentica Sveučilišta VERN’ na otvorenju izložbe

1095 dana. Točno je toliko dugo nastajao materijal za samostalnu foto izložbu „Dnevnik tišine“ Sare Horvatić, studentice diplomskog studija Filmska i televizijska režija i produkcija Sveučilišta VERN’, koja je nakon otvorenja u Centru P4 u Varaždinu izazvala značajan interes javnosti.

„Dnevnik tišine“ je koncept crno-bijelih fotografija, ali i vizualni dnevnik u kojem naša Sara dokumentarnom fotografijom dodatno naglašenom crno-bijelom tehnikom pokušava izraziti svoj odnos prema svakodnevici, ali i umjetničku dimenziju svoje ličnosti. Dva dijela izložbe – „Praznine“ i „Iznutra“ – stvaraju jednu cjelinu kroz koju su autoportretno prožete crtice iz života umjetnice.

Zanimalo nas je što je Saru inspiriralo za ovu izložbu.

„Kada ste svakodnevno okruženi kreativnošću teško je odrediti točni segment inspiracije za izložbu. Fotografijom prikazujem osobno poimanje i interpretaciju svijeta koji me okružuje, ali i svijeta koji se nalazi unutar mene. Kroz trogodišnje vođenje vizualnog dnevnika isprepliću se motiv intimnog autoportreta i motivi koji me okružuju koji obuhvaćaju različita razdoblja – razdoblja bezbrižnosti i slobode, kao i razdoblja zatvaranja i neizvjesnosti. Ključni trenutak za “Dnevnik tišine” bio je rok za predaju dokumentacije na natječaj “Podrum ponedjeljkom” u kojem sam zaključala ciklus fotografija i hrabro otvorila priliku javnosti da osjete zabilježene trenutke.“

A kako je publika reagirala?

„Reakcije publike su fenomenalne. Bez obzira na vrijeme u kojem živimo, otvorenju se odazvao veliki broj posjetitelja – na čemu sam istinski zahvalna. Međutim, veseli me da su posjetitelji dolaskom podržali ne samo moj rad, već rad svake osobe u umjetničkoj branši.“

Inače, ovo je našoj kolegici druga samostalna izložba, nakon „Nestvarnosti istine“ iz 2017., a dosad je već izlagala na skupnim izložbama fotografija u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih posebno izdvaja izložbe u Barceloni 2019., Berlinu 2020., Melbourneu 2020. i Lisabonu 2021.

Aktivno radi i na filmskim setovima, a iza sebe već ima petnaest kratkometražnih filmova i više od desetak glazbenih spotova te reklama u kojima potpisuje sektor produkcije, režije, kamere i/ili montaže.

Izložba će biti otvorena do 2. lipnja, svakim radnim danom od 10 do 14 sati, ali i od 18 do 21 sat uz prethodnu najavu Centru P4 ili Sari na email sara.horvatic98@gmail.com, pa ako vas put ovih dana povede u Varaždin svakako je razgledajte.

Odjel za komunikacije
Jan Humski
Datum objave: 28.5.2021.