Izdavaštvo

Izašla knjiga našeg predavača Dubravka Radoševića „Trilema otvorene ekonomije: Europski semestar, platna bilanca, tečaj i ekonomski rast Hrvatske“

Ulazak Hrvatske u ERM2 i monetarnu uniju, prema mišljenju autora, nije moguć u kratkom roku, već to predstavlja tek dugoročni cilj.

U izdanju nakladnika Jesenski i Turk izašla je nova knjiga VERN’ovog predavača izv. prof. dr. sc. Dubravka Radoševića koju je napisao u koautorstvu s dr. sc. Stjepanom Zdunićem„Trilema otvorene ekonomije: Europski semestar, platna bilanca, tečaj i ekonomski rast Hrvatske“.

U osnovi, u ovoj se knjizi predlaže kompromis između strukturnih reformi i fleksibilnosti tečajnog režima. Autori ističu kako Hrvatska mora iskoristiti svoj monetarni suverenitet u ostvarivanju strateških razvojnih ciljeva poput pune zaposlenosti i dinamičnog ekonomskog rasta, na razini potencijalne stope ekonomskog rasta. Samo se tako mogu zaustaviti negativni trendovi niske razine zaposlenosti, odlazak mladih u inozemstvo, depopulacija, deindustrijalizacija i niske stope rasta.

Ulazak Hrvatske u ERM2 i monetarnu uniju, prema mišljenju autora, nije moguć u kratkom roku, već to predstavlja tek dugoročni cilj, dok je u prijelaznom razdoblju od desetak godina nužna reforma financijskog sektora i kompleksna reforma strukture hrvatske ekonomije, koje bi Hrvatsku usmjerile na putanju dinamičnog rasta ekonomije u srednjem i dugom roku.

Knjiga je namijenjena svima koji su zainteresirani za razumijevanje odnosa monetarne politike i ekonomije te praktičnog provođenja monetarne politike u kompleksnoj ekonomiji kao što je ona Europske unije.

Detaljnije informacije o knjizi i autoru možete saznati OVDJE.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 22.11.2018.