Monetarna politika

Na VERN’u predstavljena knjiga „Monetarna politika Europske središnje banke – ciljevi, institucije, strategije i instrumenti“

Knjigu su predstavili njezin autor izv. prof. dr. sc. Dubravko Radošević, novinar i publicist Ratko Bošković te ekonomski stručnjak i recenzent knjige dr. sc. Neven Vidaković.

Predstavljanje knjige „Monetarna politika Europske središnje banke – ciljevi, institucije, strategije i instrumenti“

Treba li Hrvatska i kada ući u erozonu? Koje je kriterije potrebno ispuniti za uvođenje eura, kako funkcionira Europska središnja banka te kako će to utjecati na monetarnu neovisnost Hrvatske?

O ovim se temama diskutiralo na predstavljanju knjige „Monetarna politika Europske središnje banke  – ciljevi, institucije, strategije i instrumenti“, koje je održano na Veleučilištu VERN’.

Knjigu su predstavili njezin autor, predavač na VERN’u izv. prof. dr. sc. Dubravko Radošević, novinar i publicist Ratko Bošković te ekonomski stručnjak i recenzent knjige dr. sc. Neven Vidaković.

„Ova je knjiga izašla u pravom trenutku, usred diskusije o ulasku Hrvatske u eurozonu. Uz određene kriterije koje je potrebno zadovoljiti da bismo ušli u eurozonu, prije toga moramo pristupiti u pripremni tečajni mehanizam ERM2, koji valorizira određene ekonomske kriterije, a između ostalog i zaduženost države. Ako se ti kriteriji ne zadovolje ili ako se u međuvremenu ekonomski raspadnu, država biva izbačena iz ERM2 mehanizma. A čak je i Eurostat objavio da Hrvatska ne može ući u taj mehanizam ili zadržati kriterije za ostanak“, pojasnio je važnost ove knjige dr. sc. Neven Vidaković.

Predstavljanje knjige „Monetarna politika Europske središnje banke – ciljevi, institucije, strategije i instrumenti“

Ekonomski novinar Ratko Bošković je istaknuo dragocjenost ove knjige budući da detaljno obrađuje temu monetarne politike i svih čimbenika koji na nju utječu, ali je također dodao kako EU, ali i Hrvatska moraju postaviti jasnije prioritete za svoje centralne banke. „Zabluda je da se emisijom novca ne može poticati zapošljavanje, rast i proizvodnja. Amerika je svojoj centralnoj banci kao prvi zadatak zadala povećanje zaposlenosti, a tek drugi održavanje stabilnosti cijena, dok su u Europi svi uvjereni da je tako nešto nemoguće, a sa po tom načelu postupa i Hrvatska narodna banka.“

„U knjizi su analizirani ciljevi, ustroj, strategije, instrumenti i snaga kredibiliteta Europske centralne banke, a posebno je obrađena uloga ECB-a kao kriznog menadžera koji je monetarnim intervencijama očuvao stabilnost EU. Zanimljivo je kako najuspješniji instrument monetarne politike ECB-a zapravo nikada nije bio niti primijenjen, već je samo njegova najava postigla maksimalni učinak“, otkrio je dio sadržaja knjige njezin autor izv. prof. dr. sc. Dubravko Radošević.

Tiskana je u izdanju Školske knjige i VERN’a, u okviru Jean Monnet Modulea koji se izvodi na Veleučilištu VERN’.

„Zbog participacije u političkim i društvenim procesima u Europskoj uniji, važno je poznavati kako EU funkcionira, odnosno poznavati one procese koji mogu utjecati na živote običnih građana. VERN’ je prvi u Hrvatskoj na stručne studije uveo Jean Monnet Module kako bismo našim studentima ponudili sadržaje koji su vezani uz Europsku uniju, a koje mogu izučavati u okviru svog akademskog razvoja“, istaknuo je na predstavljanju knjige dekan Veleučilišta VERN’ prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila.

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 12.12.2018.