Tehnologije i budućnost

Leslie Shannon, NOKIA: „Do 2030. AR headsetovi će zamijeniti mobitele“

Leslie Shannon, NOKIJINA stručnjakinja za predviđanje novih tehnologija i njihovu primjenu održala je na Sveučilištu VERN' predavanje pod nazivom „Early Signals/Future Scenarios“.

Gostujuće predavanje Leslie Shannon (NOKIA) na Sveučilištu VERN’

„Svaka nova tehnologija rješava neki određeni problem, ali stvara i nove probleme.“ Tim je riječima Leslie Shanon, Head of Ecosystem and Trend Scouting u NOKIJI započela svoje današnje gostujuće predavanje u organizaciji NOKIE i Sveučilišta VERN’ pod nazivom „Early Signals/Future Scenarios“.

Kao renomirana globalna stručnjakinja za predviđanje novih tehnologija i područja njihove primjene Leslie Shannon je napomenula kako je glavni pokretač šire primjene 5G tehnologije bio tzv. „split the chip moment“, odnosno trenutak kada su korporacije postale svjesne da moraju „prepoloviti čipove“ i da im 5G tehnologija umanjuje logističke rashode, a potrošači da će im uvođenje 5G pojednostaviti svakodnevni život.

Budući da šira primjena novih tehnologija uvijek započinje u korporacijama, NOKIJINA stručnjakinja je pojasnila koja su trenutna područja primjene 5G tehnologija i koje pogodnosti one donose sektorima poput telefonije, gaminga, inženjerstva, prometa, zdravstva, pa čak i uzgoja ribe u Norveškoj ili nadzora kvalitete povrća u aero farmama u SAD-u.

„Primjena novih tehnologija uvijek prvo kreće u korporacijama, dok nam korisnička primjena tek slijedi i bit će puno važnija, pogotovo u segmentu proširene stvarnosti. 4G je naš mobitel pretvorio u uređaj za gledanje, omogućio nam 2D mapiranje i pristup zanimljivom sadržaju. 5G će naš mobitel prenamijeniti u tzv. headset odnosno naočale, mapiranje će biti trodimenzionalno, a sadržaj – samo nebo je granica.“

Istaknula je kako će šira primjena 5G tehnologije utjecati na rješavanje još jednog društvenog problema, a to je tzv. socijalna isključenost, jer „više nećete gledati u ekran, nego kroz ekran, a tehnologija će vam omogućiti dodavanje konteksta u sadržaj. I to taj brat blizanac metaverzuma“.

„Vjerujem da će do 2030. AR headsetovi (naočale za proširenu stvarnost) zamijeniti mobitele, budući da upravo metaverzum ispunjava preduvjete za razvoj takvog okruženja: sjedinjenje fizičkog i virtualnog svijeta, postojanost avatara kroz sve platforme, potpuno operativno gospodarstvo i razmjena roba, kompatibilnost svih platformi bez obzira na davatelja usluga i decentralizirane operacije.“

Brojni tehnološki divovi već danas ulažu milijarde dolara u istraživanje i razvoj prototipa u svim segmentima proširene stvarnosti, a među najizdašnijima su Apple, Microsoft, Google, Jio, Meta, Niantic, Snapchat i Amazon.

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 9.5.2022.