VERN' Forum

Na VERN’u održan panel „Kako privatizirati državnu imovinu u svrhu gospodarskog rasta“

Na Veleučilištu VERN' je u okviru VERN' Foruma održan panel pod nazivom „Kako privatizirati državnu imovinu u svrhu gospodarskog rasta?“.

Kako privatizirati državnu imovinu u svrhu gospodarskog rasta?

Na Veleučilištu VERN’ je u okviru VERN’ Foruma održan panel pod nazivom „Kako privatizirati državnu imovinu u svrhu gospodarskog rasta?“ na kojem su gostovali Tomislav Boban, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), Tonći Korunić, voditelj Upravljanja imovinom u InterCapitalu, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ Croatia Osiguranja.

U jeku javne diskusije o Vladinim najavama novog vala privatizacije državnih tvrtki panelisti su istaknuli da država nedvojbeno ima prevelik udio u gospodarstvu, ali i da je model privatizacije, posebno državne, dakle društvene imovine, potrebno sagledati iz puno šire perspektive od klasičnog tržišnog modela „kupi–prodaj“.

Diskusiju je otvorio dekan VERN’a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila koji je istaknuo da iako pojam privatizacije u našem društvu nosi određene negativne konotacije, o toj se temi mora otvoreno razgovarati, jer se iz tog procesa moraju postaviti drugačiji temelji u svrhu gospodarskog rasta. 

„Način korporativnog upravljanja državnom imovinom, bez promjene vlasničke strukture je vrlo teško promijeniti. Zastupam tezu da mi moramo iškolovati ljude koji će sjediti u nadzornim odborima, ali to mora biti transparentno i popraćeno putem ministarstva znanosti. Iz tog bazena bi ubuduće birali članove nadzornih odbora“, poručio je Tomislav Boban

„Sindikati nikada nisu bili protiv privatizacije dijela državne imovine, ali u javnoj raspravi se mora utvrditi što je to za građane strateški važna imovina. Ako ćemo tu imovinu prodati nekome da na njoj zarađuje, zašto ne bismo mi kao zemlja zadržali to u svojem vlasništvu, razvijali i dobro zarađivali za državu. … Kod nas se radi po modelu nećemo depolitizirati državna i javna poduzeća, jer je to nemoguće, nego ćemo ih prodati“, naglasio je Krešimir Sever

„Jedan od ključnih problema ove zemlje je što je udio države u gospodarenju neuobičajeno visok. Najbolje tržišne ekonomije imaju taj udio oko 30, a europski prosjek je oko 40 posto, dok u Hrvatskoj on iznosi oko 50 posto. Velika greška je bila što se s privatizacijom krenulo za vrijeme rata, pa nismo privukli kvalitetne investitore, poput Češke i Slovačke, koji su također prolazili kroz tranziciju kad i Hrvatska“, podsjetio je Tonći Korunić

„Preveliki udio države u ekonomiji je glavni izvor naše neefikasnosti. Brodogradnja je proglašavana strateškim interesom, od 1992. o 2017., 30,6 milijardi kuna je potrošeno na sanaciju brodogradnje, a danas je živ jedino Uljanik, koji je dobio najmanje tih sredstava. U poljoprivredi su od 2002. do 2013. subvencije poduplane, a proizvodnja je 34 posto manja. Čim se izbaci neefikasnost iz ekonomije otvara se prostor za veću proizvodnju, veći bruto nacionalni proizvod, a time onda i manje poreze. Domaći mirovinski fondovi su zainteresirani za dobre plasmane u gospodarstvu s otprilike 20 posto svoje imovine“, komentirao je Dubravko Štimac.

—–

Pokrovitelj VERN’ Foruma: Hrvatski Telekom d.d.