Obrazovanje i rad

Održana prva konferencija OBRAD (obrazovanje i rad)

Konferencija OBRAD (obrazovanje i rad) je okupila domaće i strane predstavnike visokog obrazovanja i gospodarstva te stručnjake iz zemlje partnera, Izraela.

Prva konferencija OBRAD (obrazovanje i rad)

Konferencija OBRAD (obrazovanje i rad) koja je u lipnju u organizaciji Veleučilišta VERN’, Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske udruge poslodavaca održana u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, okupila je domaće i strane predstavnike visokog obrazovanja i gospodarstva te stručnjake iz zemlje partnera, Izraela, s ciljem uspostave trajne platforme za poticanje konstruktivnog dijaloga i suradnje između obrazovanja i tržišta rada u Hrvatskoj.

Kvaliteti dijaloga i analiza kroz predavanja, prezentacije dobre prakse, panele, radionice i intervjue doprinijeli su gosti iz Izraela: prof. dr. sc. Ada Yonath, dobitnica Nobelove nagrade s Weizmann instituta, Moran Nir, izvršna direktorica Zell Entrepreneurship programa, Dafna Schwartz, voditeljica MBA programa poduzetništva i inovacija na Sveučilištu Ben Gurion i Meital Reches s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu.

Na konferenciji su također sudjelovali i mnogi domaći i međunarodni stručnjaci: Darko Horvat, ministar poduzetništva RH, Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH, dr. sc. Boris Jokić, voditelj radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme, prof. dr. sc. Neven Budak, predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije RH, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan VERN’a, Ninoslav Šćukanec iz Instituta za razvoj obrazovanja i Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala, prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba, Gregorio de Castro iz Glavnog direktorata za zapošljavanje, socijalne poslove i inkluziju Europske komisije, Marko Grdošić iz Europske asocijacije institucija u visokom obrazovanja (EURASHE), Luka Juroš iz Glavnog direktorata za obrazovanje i kulturu Europske komisije i mnogi drugi predstavnici poslovnog i akademskog sektora. 

„Hrvatska ima izazova s reformom obrazovanja i implementacijom znanja na tržište rada u svrhu rasta gospodarstva te vjerujem da vam izraelska iskustva u tom segmentu mogu pomoći“, poručila je na otvorenju konferencije Nj. E. Zina Kalay Kleitman, veleposlanica Izraela u Republici Hrvatskoj. 

„Imamo situaciju u kojoj se gospodarstvo žali da obrazovanje ne isporučuje tržištu rada odgovarajuće školovane kadrove, a visokoobrazovni sustav odgovara da nema jasnih pokazatelja o tome kakvi kadrovi tržištu rada trebaju. Komunikacije između subjekata obrazovanja i gospodarstva na tu temu praktički nema i to je problem na koji se nadovezuju svi ostali. Ceh najviše plaćaju mladi čija stopa nezaposlenosti ide prema 50 posto i mnogi traže svoju šansu izvan granica RH“, naglasio je Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća VERN’a. 

„Danas je važnije nego ikada reformirati sustav obrazovanja na način da on potiče razvoj vještina koje će doprinositi podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u globalnom okruženju“, rekao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Glavne teme prvog dana konferencije bile su: važnost vještina za zapošljivost mladih u EU, ekonomska potreba za poduzetništvom, binarnost u hrvatskom visokom obrazovanju, Hrvatski kvalifikacijski okvir, karijerno savjetovanje u Hrvatskoj, razvoj startupa, razvoj studentskih kompetencija kroz praktični rad, primjena znanstvenih istraživanja u gospodarstvu te predstavljanje rezultata prvog istraživanja o suradnji visokoobrazovnih ustanova i gospodarstva (SVUG), koje je provelo Veleučilište VERN’ u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj obrazovanja i Agencijom za znanost i visoko obrazovanje.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 60 visokih učilišta (javnih i privatnih) te 195 tvrtki, a usklađeno je s europskom metodološkom praksom. Njime su determinirani tipovi suradnje i njene prepreke, a programom konferencije tematski su obrađeni pojedini primjeri.

Drugog dana konferencije diskutiralo se o intelektualnom vlasništvu i zaštiti patenata, jačanju poduzetničkih i inovativnih potencijala visokoškolskih ustanova, studentskoj praksi u Hrvatskoj, obrazovnoj strategiji i cjelovitoj kurikularnoj reformi  u kontekstu društvene odgovornosti te izraelskim iskustvima na području suradnje obrazovanja  i gospodarstva.

Održavanjem ove konferencije započela je provedba i cjelovitog projekta OBRAD (obrazovanje i rad), čiji je glavni cilj započeti i moderirati konstruktivan dijalog između obrazovnog sustava i tržišta rada, tj. gospodarstva kroz istraživanja, projekte, stručne diskusije, panele i konferencije. 

Detaljnije informacije o projektu OBRAD možete saznati na internetskoj stranici www.obrad.hr.

Odjel za komunikacije
Deyan Barić
Krasnodar Peršun
Datum objave: 3.6.2016.