Međunarodna razmjena studenata

Pariško Erasmus iskustvo naše studentice Sabine Crnjaković

Ni pandemija nije spriječila naše studente da iskoriste mogućnost studiranja u drugoj zemlji. Koja su iskustva, dojmovi i izazovi međunarodne razmjene donosimo u razgovoru s našom studenticom Sabine Crnjaković.

Pogled na Eiffelov toranj s vrta Trocadero

„Spakirati se i napustiti svoju svakodnevnu rutinu i sigurnost na četiri mjeseca nije bilo lako, no isplatilo se“ – upravo tako je naša studentica preddiplomskog studija novinarstva Sabine Crnjaković opisala svoje Erasmus iskustvo i semestar studiranja u Parizu. Njezino iskustvo i dojmove s međunarodne razmjene donosimo u ovoj kratkoj pariškoj priči.

Zašto Pariz kao prvi izbor studentske razmjene?

Kako usavršiti znanje engleskog jezika, nego studirati u inozemstvu, zar ne? Odabir je bio EFAP – École des nouveaux métiers de la communication u Parizu gdje sam provela jedan semestar. Lille i Bordeaux su bili jedni od ponuđenih kampusa, no odabir je ipak na kraju bio Pariz u kojem je bilo studenata iz različitih država koji su pridonijeli raznolikosti i upoznavanju kultura koje dosad nisam imala prilike upoznati.

Jedan od uvjeta mi je bio pronaći studij koji pruža mogućnost odabira kolegija, a EFAP je pružio više od 15 kolegija iz smjera komunikacija od Odnosa s javnošću do Digitalnog marketinga. Većina kolegija se održavala s Erasmus studentima.

Osim toga, važno je i spomenuti kako ćete na EFAP-u neke vikende biti slobodni i ako ste sretni da vam se spoji nekoliko slobodnih dana više, imate mogućnost putovati dalje unutar Francuske ili otputovati u okolne države. Karte su povoljne i mnoge destinacije su blizu poput Španjolske, Nizozemske, Belgije itd. Prijateljica i ja smo se odlučile posjetiti Englesku, što je bilo još jedno u nizu nevjerojatnih iskustava koje će mi ostati kao predivna uspomena.

Put od potpunih stranaca do najboljih prijatelja

A kakvi su dojmovi o samom Parizu?

Grad je sam po sebi predivan gdje god se nalazili, bilo sunčano ili kišno vrijeme. Tipične zgrade Haussmannovog doba će vas natjerati da se vraćate iznova u grad i divite mu se, prvenstveno arhitekturi. Pariz zna biti skup, no ako ste student imat ćete razne pogodnosti. Većina muzeja je besplatna te svaku prvu nedjelju u mjesecu imate mogućnost posjetiti gotovo sve muzeje potpuno besplatno, a to se odnosi i na one koji se redovno plaćaju. Najviše ćete vidjeti ako se volite šetati, a uvijek možete stati u prekrasnim parkovima i vrtovima te napraviti odmor ili piknik.

Kakvo je iskustvo studiranja na EFAP-u?

Prvi dani razmjene su bili rezervirani za međusobno upoznavanje i upoznavanje kampusa na kojima smo imali predavanja. Dva su kampusa u Parizu, od kojih je jedan bio na Champs-Élyséesu, a drugi na Boulevard Raspailu. 

Na većini kolegija studiranje je bilo koncipirano tako da smo imali tri sata predavanja od kojih je prvi dio bio usmjeren na teoriju, a drugi dio na praktični rad. Sve što smo tog dana učili, poslije smo primjenjivali kroz vježbe, razne grupne prezentacije i projekte. Zanimljivo, ništa nismo propustili ako nismo uzeli knjigu u ruke dva mjeseca jer smo sve znanje usvojili na predavanju, a kroz praktični dio najlakše smo usvajali naučenu teoriju. Profesori su bili vrlo pristupačni i spremni uvijek pomoći.

Naše koordinatorice iz Ureda za međunarodnu suradnju u Parizu su jednom mjesečno organizirale aktivnosti poput odlaska u muzeje, na izložbe ili sl. Također smo svakog petka dobili preporuke kako najbolje provesti vikend u Parizu i okolici, što nam je u većini slučajeva olakšalo planiranje vikenda kako bismo iskoristili vrijeme na najbolji mogući način.

Oslikani hodnici i učionice na Efapu

I za kraj, što biste preporučili drugim studentima?

Odlučiti se na Erasmus usred pandemije je bilo vrlo izazovno, jer nije bilo sigurno kako će se predavanja održavati, no da nisam probala, ne bih znala. Iskustvo koje sam stekla je neprocjenjivo i neopisivo. Bez obzira je li vaš cilj naučiti novi jezik, kulturu, način studiranja, usavršiti jezik ili samo putovati i zabaviti se, sigurna sam da ćete se vratiti bogatiji za jedno životno iskustvo o kojem ćete iznova pričati. Uvijek je lakše biti u svojoj zoni sigurnosti, no neka vas strah od nepoznatog ne sprječava da doživite iskustvo kojeg ćete se zauvijek sjećati.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 20.1.2022.