VERN' Alumni

Stručni doprinos VERN’ovog alumnija Luke Boždara izučavanju važnosti „fact-checkinga“

Završni rad na temu „Fact-checking u regiji: usporedna analiza sadržaja portala iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine“ dojmio je i urednike portala medijskapismenost.hr.

Luka Boždar na konferenciji University-Business Cooperation na Visu

Fact-checking je postupak provjere informacija u nefiktivnom tekstu kako bi se utvrdila njegova istinitost i ispravnost, a provjera činjenica može se obaviti prije ili nakon objavljivanja medijskog sadržaja.

Upravo se ovom temom bavio i VERN’ov alumni Luka Boždar i to u svom prošlogodišnjem završnom radu na temu „Fact-checking u regiji: usporedna analiza sadržaja portala iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine“.

U tom je radu opisao razvoj političkog fact-checkinga od osnutka FactCheck.org stranice sve do uspostave etičkog kodeksa za svjetske fact-checkere. Većina fact-checkera, navodi se u radu, udružena je u Međunarodnu mrežu provjeravatelja činjenica (The International Fact-Checking Network, IFCN) pri Poynter institutu i potpisnici su Etičkog kodeksa koji naglašava značaj transparentnosti njihova rada, a naročito kriterija i metodologije prema kojima dokazuju jesu li informacije lažne.

Naš je alumni na ovaj način naš dao svoj stručni doprinos proučavanju ove teme, ali i populariziranju ovako važne teme za medije. Koliko je rad važan uočio je i portal medijskapismenost.hr koji je objavio dio materijala iz Lukinog završnog rada.

Cijeli članak možete pročitati klikom na fotografiju u nastavku.

Upravo o fact-checkingu kao globalnom pokretu protiv dezinformacija te fenomenu širenja lažnih vijesti, za ovaj je portal nedavno pisala i VERN’ova predavačica Marija Slijepčević.  

Odjel za komunikacije
Petar Vučetić
Datum objave: 23.7.2020.