Sveučilišni studiji

U Hrvatskoj se od ove jeseni može studirati Internet stvari (Internet of Things)

Riječ je o interdisciplinarnom studiju koji kombinira znanja programiranja i elektrotehnike, s naglaskom na internetske tehnologije, ugrađene uređaje, senzore i bežične komunikacije.

Pojam „internet stvari“ (Internet of Things) obuhvaća svakodnevne uporabne predmete, odnosno uređaje i njihove sustave, koji imaju sposobnost prikupljanja podataka te njihove inteligentne obrade uz mogućnost komuniciranja i dijeljenja informacija. Očekuje se da će budućnost donijeti cjelokupnu inter-povezanost, od gradskog prometa do medicinskih uređaja i kućanskih aparata, pametnih satova i automobila… Kada predmeti postanu „svjesni“ svoje okoline i kad im se omogući međusobna komunikacija, oni postaju moćan alat za razumijevanje i efikasno upravljanje složenim procesima i situacijama u kojima se nalaze. Iako takvi pametni predmeti mogu biti u interakciji s ljudima, više je vjerojatno da će komunicirati međusobno, uz minimalne ljudske intervencije samostalno ažurirati svoje dnevne aktivnosti ovisno o podražajima iz okoline.

Revolucionarne neurokirurške metode u zdravstvu, automatizirani proizvodni pogoni, razni modeli beskontaktnog plaćanja mobitelom, digitalizacija poslovanja, pametni satovi, energetski učinkovite zgrade, aplikacije za praćenje zdravstvenog stanja, personalizirani fitness asistenti i user oriented internetski sadržaji, sve su to pogodnosti korištenja tehnologije koju poznajemo pod terminom Internet stvari (Internet of Things)

1,9 trilijuna dolara dodane vrijednosti

Prema procjenama Europske komisije ove je godine u svijetu više od 50 milijardi ljudi i uređaja povezano internetom, što je temelj jedne od najdisruptivnijih tehnoloških revolucija od pojave interneta. Dodamo li tome i procjene istraživačke kuće Gartner kako su do ove godine proizvođači Internet of Things usluga generirali više od 300 milijardi dolara prihoda, a na rastućim je tržištima ostvareno 1,9 trilijuna dolara dodane vrijednosti od prodaje uređaja interneta stvari, jasno je da stvarni potencijal ove gospodarske niše u budućnosti postaje nemjerljiv, posebno u kontekstu daljnjeg tehnološkog razvoja. Tako smo zagrebli u samu srž IV. industrije revolucije koja pred svijet postavlja niz fantastičnih prilika. Već danas koristimo niz pogodnosti koje nam donosi ova tehnologija, a da o tome uopće ne razmišljamo. 

Industrija traži inženjere inovatore

Posljednji veliki skok u digitalnom povezivanju stvorio je stotine milijarde dolara vrijedne tvrtke bez kojih su život i poslovanje danas postali nezamislivi (Google, Facebook, Amazon, Ebay…). Vjerujemo da će Internet of Things (IoT) imati isti razvojni učinak. 

Globalizirani svijet u svom gospodarskom razvoju ima sve veću potrebu za uvođenjem novih tehnologija, a na tehnologiju interneta stvari se upravo gleda kao novi veliki zamašnjak cjelokupnog gospodarstva. ICT i proizvodni sektor sve više se okreću potrazi za zanimanjima koja u jednome povezuju inženjerska, programerska i inovatorska znanja i vještine. I hrvatski ICT sektor, primarno izvozno orijentiran, počinje se nametati kao jedan od ključnih generatora gospodarskog rasta u budućnosti. Ne čudi stoga da sve više mladih istražuje mogućnosti visokog obrazovanja u STEM području, ali uz stjecanje multidisciplinarnih primjenjivih znanja i vještina u području interneta stvari.

 
Odjel za komunikacije
Datum objave: 3.9.2020.