HULT Prize 2017.

Uspješan nastup VERN’ovih timova u regionalnim finalima HULT Prizea u San Franciscu i Dubaiju

VERN'ovi studentski timovi Narrators i Brain&Brave uspješno su nastupili na regionalnim finalima ovogodišnjeg HULT Prize natjecanja u San Franciscu i Dubaiju.

Tim Narrators u sastavu Karlo Tašler, Tomislav Zvonarek, Jan Martinjaš i Anto Lovrinović

VERN’ovi studentski timovi Narrators i Brain&Brave uspješno su nastupili na regionalnim finalima ovogodišnjeg HULT Prize natjecanja u San Franciscu i Dubaiju, na kojima su ponudili svoja rješenja za uspješniju integraciju izbjeglica u novim sredinama.

Podsjetimo, tema HULT Prize natjecanja bila je „Refugees – Reawakening human potential“, a studenti su imali zadatak osmisliti društveno poduzetničke projekte koji će doprinijeti uspješnijoj integraciji izbjeglica u društvo i doprinosu novoj zajednici.

Pobjednici nacionalnog finala, tim Narrators u sastavu Karlo Tašler, Tomislav Zvonarek, Jan Martinjaš i Anto Lovrinović, koji su nastup u regionalnom finalu u globalnom tehnološkom središtu San Francisu odabrali samostalno, uspješno su predstavili svoj projekt pokretanja izbjegličkog news portala „Refugee Reporters“, koji bi obrađivao izbjegličke teme, a sadržaj bi stvarale upravo same izbjeglice.

„Iznimno smo zadovoljni svojim nastupom. Šest minutni pitch smo odradili k’o po špagi, međutim, nažalost, u glavno finale može samo jedan regionalni tim, a to ovoga puta nismo bili mi“, komentirao je voditelj tima Karlo Tašler.

Tim Brain&Brave, u sastavu Lucija Sorić, Lana Šarić i Matej Triska

Drugi VERN’ov tim, Brain&Brave, u sastavu Lucija Sorić, Lana Šarić i Matej Triska, koji je nastup u regionalnom finalu u Dubaiju izborio kroz zahtjevnu globalnu selekciju svih prijavljenih projekata, koju je proveo organizacijski odbor HULT Prizea, pred međunarodnim je stručnim žirijem predstavio svoj projekt „Ayleos“.

Njihova je ideja bila razvoj digitalne platforme i međunarodnih poduzetničkih hub-ova koji bi izbjeglicama pružali perspektive za radni angažman. Naime, izbjeglice bi u tim hub-ovima razvijale proizvode koje bi putem platforme Ayleos prodavali na međunarodnom tržištu. Pred HULT-ovim su žirijem prezentirali  svoj „nulti proizvod“ – praktični ruksak sa solarnim panelom, koji bi izbjeglicama, a posebno mlađim dobnim skupinama, služio kao iznimno koristan gadget – primjerice punjač za elektroničke uređaje poput mobitela, tableta i sl.

„Vrlo smo zadovoljni svojim nastupom u Dubaiju. Pitchali smo u zadanom vremenskom roku i uspješno odgovorili na zahtjevna pitanja žirija, no pobijedio je studentski tim s University of Calgari, koji će se s još pet finalista u glavnom finalu boriti za nagradu od milijun dolara“, rezimirali su nam svoje dojmove Lucija, Lana i Matej.

Ovo je već treća godina zaredom kako VERN’ovi studentski timovi nastupaju u regionalnim finalima ovog globalnog studentskog natjecanja, koje se kolokvijalno naziva i „Nobelova nagrada za studente“, budući da studenti predlažu rješenja za neke od najvećih globalnih izazova. VERN’ovci time pokazuju da svojim znanjima, sistemskim promišljanjem i osjećajem za društvenu korisnost, ravnopravno konkuriraju studentima s nekih od najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, Oxforda, Stanforda, Yalea, London School of Economics, itd. Upravo su timovi s ovih sveučilišta redoviti sudionici same završnice ovoga natjecanja.

Naša profesorica Gordana Ćorić, koja je u realizaciju HULT Prize natjecanja na VERN’u i pripremu studentskih timova bila angažirana od samoga početka, a koristeći blagodati mobilnih aplikacija izravno je savjetovala i timove u Dubaiju i San Franciscu pred završne pitcheve, ovako je komentirala nastup naših studenata: „Sudjelovanje na ovom natjecanju i rad na osmišljavanju rješenja za gorući globalni problem, dragocjeno je iskustvo kako za studente, tako i za VERN’. Današnje generacije mladih, kao i one koje tek dolaze, nisu krive za globalne probleme s kojima se suočavaju, pa smatram da je uloga obrazovnih institucija pomoći im i osnažiti ih za osmišljavanje učinkovitih rješenja za te probleme. Studentima koje smo senzibilizirali za ovu temu i socijalno-poduzetničko djelovanje ponudili smo mentorsku pomoć i pomoć u networkingu, a njihova iskustva i povratne informacije s natjecanja, koristiti će nam za razvoj podrške studentima koji žele razvijati društvene inovacije i socijalno-poduzetničke projekte.“

Čestitamo našim studentima i želimo im uspješan daljnji rad na razvoju ovih projekata!

Odjel za komunikacije
Datum objave: 14.3.2017.