VERN' Forum

Veleposlanici Njemačke, Francuske, Britanije i Kanade gostovali na panelu „Učimo li iz prošlosti“

Cilj panela bio je analizirati kako prevazići ratove iz prošlosti i na temelju tih događanja graditi mir, savezništvo i suradnju.

Panel diskusija na temu „Učimo li iz prošlosti“

Na Veleučilištu VERN’ jučer je održana panel diskusija na temu „Učimo li iz prošlosti“ u kojoj su sudjelovali NJ. E. Andrew Stuart Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj, Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a i predsjednik Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, NJ. E. Daniel Henry Andrew Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Philippe Meunier, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj te NJ. E. Thomas E. Schultze, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj.

Povod diskusiji bilo je obilježavanje 100. obljetnice bitke kod Vimyja, jednog od najznačajnijih bojišta Prvog svjetskog rata, na kojem je živote izgubilo više od 100.000 vojnika iz ove četiri države. Upravo stoga cilj panela je bio sagledati povijesna događanja i sukobe između ovih zemalja, koji su nekada bili povod razmimoilaženja, a danas upravo na toj ostavštini grade svoju komunikaciju, međusobno uvažavanje i suradnju u okviru međunarodnih institucija.

Sudionicima je prije same diskusije prikazana uvodna video priča ove četvorice veleposlanika, u kojoj su objasnili što ova bitka iz povijesti predstavlja za njihove države, ali i kako doprinosi razumijevanju i priznavanju žrtava „s druge strane“. Veleposlanici su istaknuli kako je za prevladavanje poslijeratnog neprijateljstva bila potrebna hrabrost, volja i liderstvo te povrh svega oprost i spremnost na priznavanje svih žrtava, zbog čega ih danas povezuje prijateljstvo i savezništvo.

Sudionici su zaključili kako je potrebno promovirati primjere suradnje i razumijevanja među nekad zaraćenim državama, koje imaju puno dužu tradiciju demokracije od Hrvatske i zemalja u regiji. Istaknuli su kako se upravo takvim primjerima doprinosi razvoju svijesti o potrebi poznavanja i priznavanja povijesnih događanja, ali i nastojanja da se kroz suradnju, mir i sjećanje na žrtve djeluje za bolju budućnost.

„Ove su države uspjele izgraditi suradnju, ali ne nakon Prvog, već Drugog svjetskog rata, dakle tek dvadeset godina kasnije. Mislim da je ključno bilo postizanje njemačko-francuskog prijateljstva, a nakon toga je uslijedilo i osnivanje Europske unije, koja se zalaže za očuvanje trajnog mira u Europi. Osnivanje Povjerenstva za suočavanje s prošlošću je nastojanje da se učini korak prema prevladavanju podjela u društvu, a to nije jednostavno i mi smo toga svjesni. Povjerenstvo je pluralističko, ali njegov cilj nije donijeti finalni zaključak, jer je to nemoguće, već započeti proces izmirenja i stvoriti atmosferu dijaloga u okruženju u kojem su podjele često i umjetno stvorene“, zaključio je Zvonko Kusić, predsjednik Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.

Veleposlanici su dodali također da politika nije jedini faktor koji jamči suradnju, jer u pomanjkanju političke volje, inicijativu mora preuzeti civilno društvo koje također može provoditi vrlo učinkovite aktivnosti.

U nastavku pogledajte video priču četvorice veleposlanika.

Galerija slika:

Autor fotografija: Petar Vučetić

Odjel za komunikacije
Datum objave: 4.5.2017.