VERN'um

Stručna praksa – ulaznica studenata za tržište rada kroz VERN’ov didaktičko-obrazovni model

Upravo je stručna praksa jedna od bitnih razlikovnih značajki stručnih u odnosu na sveučilišne studije.

Radno iskustvo često je jedan od glavnih preduvjeta za uspješno zaposlenje te uspješnu integraciju na tržištu rada. Studenti su već odavno postali toga svjesni, pa mnogi od njih još tijekom studija obavljaju različite poslove, bilo u struci ili osobnom području interesa. Studentima VERN’a je obavezna stručna praksa dio nastavnog plana, te im je upravo ona odlična poligon za primjenu stečenih znanja i vještina u realnom poslovnom okruženju, budući da je obavljaju na kraju svoga studija.

Upravo je stručna praksa jedna od bitnih razlikovnih značajki stručnih u odnosu na sveučilišne studije. Ugrađujući praksu u redovni nastavni plan, s pripadajućim ECTS bodovima i satnicom, VERN’ov didaktičko-obrazovni model utemeljen na „learning by doing“ konceptu, omogućava svim studentima stjecanje iskustava u konkretnoj poslovnoj praksi još tijekom studija.

Model praktičnog evaluiranja stečenog znanja kroz stručnu praksu donosi studentima dragocjene informacije o njihovu statusu na tržištu rada, potiče ih na razmišljanje o tome što ih stvarno zanima te im daje jasne smjernice za razvoj karijere. S obzirom na to da je stručna praksa dio nastavnog plana na posljednjem, ljetnom semestru studija, studenti često dolaze na praksu u doba godine kada je zbog korištenja godišnjih odmora izrazita potražnja za kvalificiranom radnom snagom. U takvim situacijama nerijetko je da talenti i vještine studenata dodatno dođu do izražaja i da mnogi od praktikanata dobiju ponude za stalni posao.

U novom broju VERN’uma neki od naših studenata su se prisjetili kako su dobili prva zaposlenja upravo u tvrtkama u kojima su odradili stručnu praksu, a njihova iskustva možete pročitati klikom na fotografiju.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 3.5.2017.